Izazovi i veštine – Mladi izviđači prešli stazu od 10 kilometara kod Niša uz kartu i busolu

Izviđačko-orijentacioni višeboj „Lola“ na kojem su mladi po 43. put razvijali svoje orijentacione sposobnosti, timski rad i snalaženje u prirodi, održan je u Izviđačkom centru „Cerje“ nedaleko od Niša. Na višeboju su učestvovali takmičari iz različitih gradova, kao što su Petrovac na Mlavi, Bela Palanka, Svrljig, Zaječar, Niš, kao i Brod i Zenica iz Bosne i Hercegovine.

Proteklog vikenda, tradicionalno se okupilo više od 160 mladih uzrasta od 11 do 19 godina. Glavni deo takmičenja održan je u subotu, kada su izviđači, obilazili kontrolne tačke na deset kilometara dugoj stazi, koristeći kartu i busolu. Na tom putu su ih čekali izazovi iz različitih disciplina, uključujući praktične veštine iz prve pomoći, prenošenje poruke morzeovom azbukom, pisanje izveštaja i poligon spretnosti.

„Ovo je mnogo više od takmičenja jer je ovo prilika da izviđači pokažu svoje veštine, ali i da se druže i stiču nova prijateljstva. Zahvaljujući entuzijazmu i energiji svih učesnika, ovogodišnji višeboj je bio izuzetno uspešan“ – kaže Andrija Đurić, starešina takmičenja.

Generalni pehar osvojio je Odred izviđača „Mija Stanimirović“ iz Niša, U kategoriji mlađih izviđača i planinki, 1. mesto osvojila je ekipa „Kapibare“, Odred izviđača „Petar Kočić“ iz Broda, Bosna i Hercegovina, a u kategoriji starijih izviđača i planinki 1. mesto osvojila je ekipa „JOKS“, Odred izviđača „Mija Stanimirović“ iz Niša.

Odred izviđača „Ivo Lola Ribar“ je formiran 2. marta 1961. godine. Pored zimovanja, bivaka, tabora i brojnih drugih akcija, Odred kao krunu svog rada u toku godine, organizuje Izviđačko-orjentacioni višeboj „Lola“ ,koja je vremenom postala tradicionalna aktivnost i svake godine okuplja oko 200 učesnika iz cele Srbije, a i šire.

M.T.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *