Izbori nam nisu krivi što nam oko zgrada „cvetaju“ mini deponije

Raspisaše izbore na svim nivoima, za očekivati je da će sada svi da obećavaju sve što nam treba. Nemamo mi koristi od tih obećanja. Najviše možemo uraditi sami za sebe u naselju gde živimo.
Međutim, odučili smo se od toga da bilo šta preduzimali što nije u našem ličnom interesu.
Bulevar-Nemanjica
Bulevar Nemanjića

Zimi nam je teško da očistimo sneg ispred zgrada, a tražili bi odštetu od Grada ako se povredimo,niko ne razmišlja da ako neko drugi padne ispred naše zgrade, zbog ne očišćenog snega, Skupština stanara snosi sve troškove ukoliko ih povređeni tuži, jer su bili dužni da očiste sneg i na lepe onaj papir „pazi klizavo“. To malo ko u Nišu uradi. Nego sneg se relativno brzo otopi, pa i nije toliko problem. Najveći problem oko naših zgrada, čast izuzecima je smeće.

Verujem da to zavisi i od samih stanara zgrada. Svako urbano naselje, mislim na zgrade u projektu ima i park. E, sada uređenost tog parka zavisi od investitora i verovatno cene stanova u zgradama, ali većina tih parkova nemaju postavljene korpe za otpatke.

Korpe za sitne otpatke su čini se rak rana mnogih niških naselja. Prosto ih nema.

djubre

Zato su nam parkovi i okoline zgrada prepune papira, izuzev gradskih parkova koje održavaju radnici Mladijane i Gorice. Stanari su prosto nezainteresovani za to smeće koje ih okružuje.
Mogu da shvatim nezainteresovanost sredovečni stanara koji se u tom prostoru ne zadržavaju, ali nezainteresovanost roditelja male dece koja se pod nadzorom roditelja igraju među tim smećem je neshvatljiva.

Prosto možemo mnogo uraditi, ako ponekad izađemo i očistimo smeće oko naših zgrada i po parkovima u našim naseljima.

To je naša obaveza i odlika lepog vaspitanja, stanara koji se brinu o zajedničkom životnom okruženju, a ujedno to je i obaveza Skupštine stanara jer bi mogli zbog takvog stanja biti kažnjeni od Komunalne policije.

Trebamo zahtevati preko Predsednika kućnih saveta da se u naseljima gde je to potrebno, a koristeći sada izbornu kampanju postave korpe za otpatke, da bi bilo manje smeća oko naših zgrada i u parkovima. Kada se korpe postave i smanji se količina smeća oko zgrada i po parkovima, onda nam neće biti teško da se ponekad i organizijemo i očistimo zaostalo smeće oko svojih zgrada i po parkovima. Toliko možemo i sami za sebe da uradimo, kako bi imali lepše i kavlitetnije uslove za život.

Time bi stvorili i preduslove da se poseje ukrasna trava i zasadi cveće i da okoline naših zgrada budu oaze u kojia ćemo uživati.

Sve će se ovo dogoditi ili kada se naša svest promeni ili kada Komunalni policajci kazne Skupštinu stanara, pa budemo plaćali kazne pored redovnih troškova koje imamo u zgradama, a za te kazne nije bilo nikakve potrebe. Unutrašnjost zgradaje, stepeništa i hodnika je priča za sebe.

Predrag Zlikovac

1 Comment

  1. Dodjite u Duvanište da vidite šta je izmedju i i okolo zgrada.Stanari potpuno nezainteresovani, hodaju kroz gomile smeća. Veliki odmor u toku škole, takodje obilje smeća. Kontejneri na ulici , otvoreni, bez zaštite, vetar, ptice, kerovi i sekundarni sakupljači se prosto utrkuju ko će više kesa da izbaci. Roditelji sa decom sede u smetlištu i baš ih briga. Tužna slika i priča. Pokušao sam par puta da očistim i treba mi 10 min., ali džaba sutra jovo nanovo. Kada bi par momaka iz kladionica izašlo da pomogne Niš bi bio čist….

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *