Izložba crteža i grafika „Srpsko – italijanski umetnički dijalog“

Izložba crteža i grafika „Srpsko-italijanski umetnički dijalog“ otvorena je sinoć u u Salonu 77 u Nišu.

arhivska fotografija GSLU

Projekat je realizovan avgusta prošle godine u Sićevu, kao sedmodnevni rezidencijalni boravak petoro umetnika iz Italije (grad Verčeli, oblast Pijemont) i četvoro autora iz Srbije (Niš i Kragujevac). Gost manifestacije bila je umetnica iz Poljske (Magdalena Kaspeska).

Simboličan naziv projekta upućivao je ne samo na potrebu za dijalogom autora iz različitih sredina već i na mogućnost „dijaloga“ između prošlosti i sadašnjosti jer su pozvani umetnici iz zemalja različitog kulturno-istoriskog prosedea i nasleđa.

Sagledavajući temu manifestacije Uticaj tradicije na umetničke prakse danas sa raznovrsnih aspekata (kulturološkog, istorijskog, geografskog, urbanističkog…) umetnici su u Sićevu stvarali dela koja su svojevrsna vizuelna transkripcija njihovih ličnih impresija, utisaka i saznanja o sredini u kojoj su se našli. Različita su im izvorno inspirativna polazišta: za Paola Seđicia i Slobodana Radojkovića to su epmirijski primeri starog narodnog graditeljstva, za Alisiju Mejo to je dokument o Naisusu koji se čuva u Muzeju u Verčeliju, za Klaudiju Kanaveze vizionarska ideja Nadežde Petrović o okupljanju umetnika u Sićevu, za Jelenu Šalinić i Roberta Đaninetija to su prirodne lepote same klisure, za Magdalenu Kaspesti vizura Sićeva a za Kristinu Pirković njegovi meštani dok je za Silvia Pocatia i Lidiju Uzelac to genealni utisak o Srbiji odnosno Sićevu. Pomenute teme i motive autori su likovno obradili i definisali sa puno lične i kreativne posebnosti krećući se već utvrđenim stazama svojih individualnih izraza.
Izložba će trajati do 15. jula.

Milica Todorović

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *