Izložba fotografija o životu Roma u Srbiji

1625577_588268137933899_1141154421_n
FOTO: fb Pod istim krovom

Dvanaest najboljih fotografija sa konkursa o životu Roma u Srbiji biće izloženo u Niškom kulturnom centru, a svečano otvaranje izložbe je 10. februara 2014. u 18 časova.

U okviru svečanog otvaranja biće prikazan film „Svakodnevni život dece iz bloka 71“ i održana debata o položaju romske zajednice u Srbiji.

Foto – konkurs „Pod istim krovom“ je sproveden od 12. novembra do 10. decembra 2013. godine u okviru projekta „Povećanje vidljivosti najdiskriminisanijih grupa u Srbiji” uz podršku Nacionalne zadužbine za demokratiju (NED).

Na konkurs je iz cele Srbije stiglo više od 300 fotografija. Dvanaest najboljih fotografija po izboru žirija koji su činili predstavnici civilnog sektora je već predstavljeno na izložbi u Beogradu.

Beogradska izložba i odziv na konkursu nam daju za pravo da mislimo da se nalazimo na pravom putu. Uspeli smo da uključimo građane da se aktiviraju u borbi za ljudska prava. Sigurni smo da je ovo put kojim treba da idemo u budućnosti, kako bi svi zajedno stali na put diskriminaciji, rekao je Goran Miletić, programski direktor Civil Rights Defenders za Zapadni Balkan.

Uz LGBT zajednicu, Romi se smatraju najviše diskriminisanom i najugroženijom zajednicom u Srbiji. Procenjuje se da polovina od oko 400 hiljada Roma u Srbiji živi u 600 neformalnih naselja, bez pristupa osnovnim sredstvima za život, poput pijaće vode, adekvatnog smeštaja, zdravstvene zaštite,  obrazovanja i zaposlenja.

Organizator izložbe je Civil Rights Defenders.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *