Izložba o građanskom Nišu i kulturi života u gradu

U paviljonu u Tvrđavi za danas u 19 sati je zakazano otvaranje izložbe „Moj muzej moj grad“ – što je moto ovogodišnje nacionalne manifestacije „Muzeji Srbije 10 dana od 10 do 10“.

Niš

Izložbu čine dva segmenta. Prvi segment kroz fotografije, kopije starih razglednica, slike i grafike niških umetnika Stoleta Stojkovića i Ljubiše Brkovića, prati promene vizuelnog identiteta grada od kraja 19. veka do 1965.godine. Drugi, znatno obimniji segment, preko privatnih fotografija i pisanih dokumenata sugrađana na originalan način, svedoči o istoriji građanskog života u Nišu, odnosno o gradskom kulturnom identitetu.

Kako izložba podrazumeva istraživanje odnosa muzeja i lokalne zajednice, odnosno baštine i pojedinaca unutar kulturnog pejzaža grada, Galerija savremene likovne umetnosti Niš kao organizator izložbe, pozvala je sugrađane da donesu i privremeno ustupe radi izlaganja fotografije i pisana dokumenta iz riznica njihovih porodičnih arhiva kao svedočanstva o vlastitoj istoriji, ličnim sećanjima i uspomenama. Izložba na specifičan način testira ideju „integracije muzeja i grada“ odnosno pružila je priliku publici da neposredno učestvuje u kreiranju njenog sadržaja i karaktera.

niš-3

Nis-2Izložba „Moj muzej moj grad“ realizovana je na osnovu interakcije sa publikom tj. saradnje galerijskih profesionalaca i sugrađana, kroz dokumentaciju pedesetak niških porodica ispisuje jedinstvenu hroniku gradskog života. Zastupljene su znane i manje znane, male i velike porodice nekadašnjih trgovaca, zanatlija, lekara, pravnika, zemljoposednika, radnika, službenika…a njihove porodične foto sage pružaju informacije o različitim segmentima gradskog života i predstavljaju do sada javnosti nepoznato dokumentarno i arhivističko blago – kažu organizatori.

Na slikama, ali i na izložni biće pomotci i članovi porodica Popić, Jančić, Vukašinović, Šurdilović, Stanković, Perevalov, Milutinović, Mičić, Ristić, Mitić, Mioković, Vučković, Kostić, Đokić, Jovanović, Kostadinović, Krstić, Dinić…koji su aktivno učestvujući omogućili realizaciju izložbe.

Izložba će trajati do 29. maja.

gradjanin.rs

3 Comments

  1. Jos ce mnogo vode proteci Nisavom dok Nis povrati svoj kulturni i gradjanski identitet , koji je nestajao unazad 25 godina a koji se i dalje, danas , nezaustavljivo krece ka sunovratu. Nekultura,primitivizam,nepotizam,
    korupcija , bezobrazluk, divljashtvo,
    nedovoljna pismenost i „naglo i uspeshno zavrshavanje fakulteta i doktorata“ ,nenachitanost , sve je to odlika danashnje nashe Srbije !
    Nema vishe „srednje klase“ , koja odlikuje i gradjansko i komunistichko drushtvo i koja je bila pokretach i nosilac kulture i svih procesa, u tim drushtvima ! A OVI … shto su sada „isplivali“ na vlast i josh im se pridruzhuju slichni njima, shto znachi da smo „neiscrpno bogati izvorima“ svega negativnog i da nema lepe buducnosti Srbiji i u Srbiji…josh za 100 – 200 godina ! A o kulturi i gradjanskom drushtvu – dzaba je prichati !

  2. Da li će fotografije dokumentovati „Niški kulturni identitet“ Bulatovića, Džunića, Vasiljevića, Banđura, Aleksića, Slavkovića, ……. ?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *