Izložba slika „Na krilima paganskog“ Smilje Ivetić

U velikoj sali Oficirskog doma biće otvorena izložba Smilje Ivetić, umetnice iz Beograda. Otvaranje je zakazano za utorak, 29. marta sa početkom u 19 sati. Izložiće se slike velikog formata iz ciklusa „Na krilima paganskog“ koji je deo umetničinog doktorskog projekta.

Smilja Ivetić (u beloj bluzi)

Smilja Ivetić je diplomirala 2008 godine na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, u klasi profesora Slobodana Roksandića. Ove godine je doktorirala na istom fakultetu, u klasi profesora Milete Prodanovića. Rezidencijalno je boravila u Parizu i Barseloni. Izlagala je u zemlji i inostranstvu. Dobitnik je nagrade iz fonda mr. Miodraga Janjuševića, akademskog slikara (2008). Član je ULUS-a. Ima status samostalnog umetnika., navodi Milica Todorović iz Galerije savremene likovne umetnosti u Nišu.

Todorovićeva kaže da je umetnički projekat Smilje Ivetić, simboličnog naziva „Na krilima paganskog“ na svom semantičkom nivou, bavi se istraživanjem refleksija na relaciji pagansko – hrišćansko – savremeno.

U vizuelizaciji ove teme umetnica posebno apostrofira svet krilatih bića kao objedinjujući element. Primenjujući tipično posmodernistički postupak Smilja Ivetić polazi od proučavanja referentnih primera bogatog istorijsko-umetničkog nasleđa, sa posebnom koncetracijom na vizantinske srednjovekovne uzore i romaničko slikarstvo Katalonije, da bi postupkom dekonstrukcije i reinterpretacije došla do originalnog i samosvojnog likovnog rešenja – kaže ona.

gradjanin.rs/M. Todorović foto: You tube

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *