Izradom pinjata Nišlijke upotpunjuju kućni budžet

Branka Marinković iz Niša kućni budžet dopunjuje pravljenjem pinjata. Jedna od mnogih prihvatila je taj izazov da izrađuje popularne figure crtanih junaka, prepoznatljivih likova, životinja ili rožendanskih čestitki koje su vrlo popularne među decom školskog uzrasta.

umetnice
Branka Marinković (prva s desna) sa koleginicama iz Udruženja Višnja koje se bave drugim vrstama umetnina

Pinjate dolaze iz Južne Amerike i čine veliku radost deci na rođendanima i slavljima. Pinjata se zakači o klin, granu ili nešto slično i obično slavljenici lupaju po njoj dok ne ispadnu bombone.

Branka kaže da jedna košta od 500 dinara pa naviše, a vrlo su popularne u dečijim igraonicama u Nišu.

Ima nas dosta koje izrađujemo pinjate i od njih ne može da se „zarade milioni“, ali ja kao nezaposlena time upotpunim kućni budžet. Repromaterijal je relativno jeftin, a tokom same izrade dolazi do te kreativnosti, kako će ko napraviti pinjatu. Istina, ja nisam pobornik toga da dete bilo kojom motkom lupa po njoj, već izrađujem pinjate po takozvanom push up sistemu. Dete povlači jednu pantljiku i tako razvezuje otvore, ali samo u jednom su bombone… – objašnjava Marinkovićeva.

dinosaurs
Pinjata dinosaurusa – rad Branke Marinković

Ona kaže da suprug radi, ali porodici s decom je u današnje vreme svaki dinar neophodan.

Mi pripadamo nekom srednjem sloju porodica i kada pričam sa prijateljicama, danas svako koliko god novca da ima, on začas ispari iz ruku. Da li su tu u pitanju računi, školske knjige, obuća, odeća za nas i dete, nekome registracija automobila, sve to me je nateralo da počnem da se bavim izradom pinjata i koliko toliko doprinesem kućnom budžetu. Prvo je počelo kao hobi, a onda se razvilo u neku vrstu posla – kaže Branka.

Ona napominje da je nekoliko puta izlagala u centru Niša u „kreativnom sokaku“ koji organizuje Udruženje „Višnja“.

Ima nas dosta koje izrađujemo pinjate, a ja pokušavam da i pokažem te rukotvorine. Problem je što jee njihova cena niska u odnosu na Beograd. Ista cena repromaterijala, a cena u Nišu duplo niža. Mada ja koristim i stari papir i krep papir, to je već pitanje snalažljivosti – objašnjava Branka i dodaje da se pinjate obično prodaju poreko facebook-a.

M.Smiljković

Sadržaj realizovan u okviru projekta „Umetnost preživljavanja u srpskom dvorištu – Uzroci, profil i kretanje siromaštva na jugu Srbije“. Projekat sufinansiran iz budžeta Republike Srbije – Ministarstva kulture i informisanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *