Izvesna vlast u Panteleju – SNS „kaparisala“ neke odbornike?

Pregovori oko formiranja gradske i opštinske vlasti svakodnevno traju u Nišu, a za sada je izvesno da će vlast u opštini Pantelej biti Srpska napredna stranka i Radikalna stranka koji bi zajedno trebali da imaju 13 odbornilka što čini većinu. Svakako, ova ili neka druga kombinacija(ulazak i treće partije) bi trebalo da se realizuje na skupštini opštine. Realno je konstatovati i da će u opštinama Crveni krst i Palilula na vlasti biti SNS jer imaju apsolutnu većinu. Ovo nam je nedavno potvrdio za opštinu Palilula, njen predsednik Boban Džunić.

Skupština-grada-Niša
Svečana sednica Skupštine grada Niša povodom „11. januara“ – oslobođenja Niša od Turaka

Niški političari iz stranaka koje su osvojile mandate ovih dana izbegavaju direktne odgovore jer i oni sami ne znaju kakva će krajnja kombinatorika biti, ali kako nezvanično saznajemo, naprednjaci su iz nekih stranaka već „privukli“ pojedine buduće odbornike.

Ni kod naprednjaka se za gradsku skupštinu „ne zna ništa“. Od 28 odbornika SNS tu postoje frakcije. Jedni su Perišićevi(sadašnji gradonačelnik Niša), drugi su Darkovi (Bulatović, direktor Jugoistoka), treći su Stanojkovićevi (poverenik SNS u Nišu), četvrti su pa koalicioni partneri… Tako da svi sada vagaju i kod njih nekoliko grupa pregovara. Neki iz SNS se fale da su već „kaparisali“ neke buduće odbornike iz drugih stranaka, ali to će se znati posle 28. maja kada se održi predsedništvo SNS-a odnosno 6. juna kada bi trebala da se održi prva sednica Skupštine grada Niša u novom sazivu“– priča nam jedan od učesnika u preliminarnim pregovorima.

U gradu se najviše priča o aktuelnom prelasku diplomiranog ekonomiste, Miroslava Krstića, budućeg odbornika Skupštine grada Niša iz grupe građana „Iskreno za Niš“ u redove SNS-a. On je kao predsednik Sindikata zaposlenih radnika na određeno vreme (SZROV) bio na listi uz generala Momira Stojanovića (3 mandata).

On nam nije ni potvrdio ni demantovao ove gradske glasine, ali je rekao da “ za ono za šta se bori, čovek mora da ima poluge vlasti”.

Miroslav-Krstić-1
Diplomirani ekonomista, Miroslav Krstić

Rano je o bilo kojim prelascima pričati, ali realno stanje stvari je sledeće: Borba za radnička prava se ne može ostvariti, ako niste deo vlasti. Ja nisam zvanično pričao sa svojim timom iz sindikata o tom prelasku, ali na sastancima se svi slažemo da nećemo biti u opoziciji jer time niko ništa ne dobija. Meni nije namera da glumim fikus u Skupštini grada Niša već da u svom mandatu služim građanima koji su me izabrali“ – kaže Krstić.

On ističe da “dve godine udara glavom o zid” oko borbe za prava radnika, ali i normalizovanja stanja na relaciji izvršitelji – dužnici.

Dve godine pišem vladi Srbije oko socijalnih radničkih slučajeva i izvršitelja koji im uzimaju imovinu i ništa nisam uspeo da dovedem u red. Ne samo ja, nego i ljudi oko mene. Išle su prepiske, nosili smo lično u Vladu, nadležna ministarstva, ali se ništa ne rešava. Sada kao opozicija, sumnjam da išta mogu da ostvarim od tih ciljeva. Zato pokušavamo sada da vidimo koji je najbolji način da se takvi problemi reše i tako ćemo i da “prelomimo” – zaključuje Krstić.

M.S.

 

3 Comments

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *