Izvršitelji su toljaga komunalnih preduzeća

Zorica-Miladinovic
piše: Zorica Miladinović, list Danas

-Vladi Srbije dostavljena je inicijativa za hitno usvajanje uredbe kojom bi se zaustavila naplata komunalnih računa građanima od strane privatnih izvršitelja i privatnih agencija za naplatu, koju je potpisala 21 organizacija, a potpisom na peticiji podržalo više od deset hiljada gradana Niša, kaže Miroslav Krstić, predsednik Sindikata zaposlenih radnika na odredeno vreme, koji je jedan od inicijatora ovakvog predloga.

Prema inicijativi, uredbom bi trebalo „stopirati izdavanje predloga za izvršenje od strane javnih komunalnih preduzeca u Srbiji prema privatnim izvršiteljima i agencijama za naplatu dok se ne donese novi Zakon o izvršenju i obezbedenju i Zakon o imovinskom cenzusu“. Postojeci Zakon o izvršenju i obezbedenju, koji je inace u fazi izmene je „neustavan, socijalno neodgovoran i bezobziran“, odnosno suprotan clanovima 1, 40 i 91 Ustava Srbije, kao i Evropskoj konvenciji za zaštitu ljudskih prava i Evropskoj povelji o socijalnim pravima, navodi se u inicijativi.

NIŠ

– Ovo što danas rade privatni izvršitelji i agencije za naplatu je ,,toljaga“ javnih komunalnih preduzeca protiv ugroženih gradana. Njima se oduzima imovina mimo Ustava, bez sudske odluke, a za dug od kojeg je višestruko vrednija. Izvršitelji besomucno maltretiraju i vredaju gradane i preduzetnike Srbije jer bez najave upadaju u stanove ili radnje i otimaju pokretnu imovinu ili automobile, pa i kuce i stanove. Najpre uzimaju dve trecine zarade i penzije i jednu polovinu minimalca, a onda automobile, frižidere, televizore ili umetnicke slike, ostavljajuci ljudima samo krevete i još poneku osnovnu stvar. U Nišu je pokušano i oduzimanje kuce, ali je za sada to nekako zaustavljeno. Sada se niškoj porodici Nedeljkovic, zbog nekog duga Parking servisu, oduzima skoro cela pokretna imovina, a kroz njihovu kucu svakodnevno prolaze kupci koji im gledaju stvari. Ljudima se, dakle, popisuje život i uzima dostojanstvo – kaže Krstic.

Naš sagovornik kaže da su u toku avgusta i septembra gradani Srbije dobili „na desetine hiljada“ zakljucaka za prinudnu naplatu komunalnih racuna od privatnih izvršitelja i agencija. Ipak, pokretaci inicijative nemaju precizne podatke o broju ljudi kojima su izvršitelji i agencije popisale i oduzele stvari.

Svaki drugi dužnik

Prema dostupnim informacijama, u Nišu je svaki drugi gradanin „komunalni“ dužnik, te bi mogao biti u problemu sa izvršiteljima. Gradani, pritom, duguju državi i po poreskoj i drugim osnovama, pa je rizik da im izvršitelji zakucaju na vrata još veci. Ovih dana je pocela cak i prinudna naplata poreza na oružje, kaže Miroslav Krstic.

1 Comment

  1. Postovani,za osnovni dug za registrovano oruzje od 24000 dinara kamata je 26000.Je li to normalno? Koja je to matematicka formula? Koliko je neregistrovanih pistolja u gradjanstvu? I na kraju. Kako platiti kad nemamo ni za goli zivot?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *