Janković, Jeremić i Obradović: Moramo da sprečimo krađu izbora!

Tri kandidata za predsednika Srbije, Saša Janković, Vuk Jeremić i Boško Obradović objavili su danas zajedničko saopštenje u kome se navodi „da eventualna krađa na predstojećim izborima mora biti sprečena“.

Saša Janković, Boško Obradović i Vuk Jeremić

Iako jasno odvojeni u predsedničkim kampanjama, izborni timovi Saše Jankovića, Vuka Jeremića i Boška Obradovića saglasili su se o zajedničkom cilju da spreče neregularnosti i krađu u izbornom procesu i da zaštite prava birača da na predsedničkim izborima slobodno, neometano i bez straha biraju svog predsednika.

Predizborni štabovi trojice kandidata pozivaju:

Republičku izbornu komisiju da prizna pravo sudskim overiteljima da vrše overu potpisa građana. Zakon o izboru predsednika Republike izričito navodi sudske overitelje, a ne notare, kao isključivo nadležne za poslove overe potpisa. U suprotnom, usled nedovoljnih kapaciteta notarskih kancelarija i pritisaka vlasti na notare, biće ugroženo ili onemogućeno pravo pojedinih predsedničkih kandidata da podnesu kandidaturu. Narodnu skupštinu da osnuje Nadzorni odbor za kontrolu izbora. Nadzorni odbor Skupštine sastavljen od predstavnika svih parlamentarnih stranaka mora da nadgleda celokupan proces i podnese javan pisani izveštaj Skupštini i građanima Srbije po okončanju izbora. Ovo je zakonom propisan element kontrole izbornog procesa i odgovornosti svih organa vlasti za fer i poštene izbore, navode ova trojica kandidata.

Predizborni Niš

Oni pozivaju predsednicu Narodne skupštine da odmah uputi zvaničan poziv Organizaciji za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) da obavi posmatračku misiju, u skladu s dosadašnjom praksom.

Kako nadležni državni organi nisu primenili preporuke OEBS-a od 24.aprila 2016. godine za ispravkom mnogobrojnih nepravilnosti tokom izbornog procesa, potrebno je da OEBS izborni proces nadgleda od samog početka. Državne organe da ne dopuste i ne ponavljaju neregularnosti koje su zabeležene u izveštaju OEBS-a. U OEBS izveštaju od 24. aprila 2016. godine, uočene su brojne nepravilnosti u toku izbornog procesa i date preporuke koje nisu ispunjene. Zato zahtevamo od državnih organa da ih ne ponove u predstojećem izbornom procesu, zaključuju timovi tri kandidata.

gradjanin.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *