Javnost ne želi tehno festival na Bubnju – organizator ima 15 razloga “za”

Najava da će se od 15. do 17. jula na prostoru Bubnja održati trodnevni tehno „PozitivNi festival“ značajno je „uzburkala javnost“ u Nišu. Jedan deo građana smatra neprimerenim da se na ovom mestu gde je za vreme, a prema nekim podacima i posle Drugog svetskog rata, streljano preko 10.000 rodoljuba, organizuje ovakav događaj. Još više je „razljutila“ javnost činjenica da je odobrenje za ovu manifestaciju dao Zavod za zaštitu spomenika u Nišu. Ima i razmišljanja da je niška Tvrđava podjednako stratište za Srbe, a gde se održavaju slične manifestacije. Organizator festivala pak navodi petnaestak razloga zbog kojih bi manifestacija trebala da se održi. Oni kažu da će festival imati društveni i edukativni karakter.

Bubanj---Radule-Perišić
Tri pesnice na Bubnju – foto: Radule Perišić

Istina, najava ovog festivala je mogla da se vidi samo sa šturim podacima na facebook stranici i video klipu na istoj društvenoj mreži gde se uočava da mladi ne znaju takoreći ništa o ovom stratištu, a pogotovu ne o simboličnom značenju tri pesnice. Na ovu informaciju reagovalo je mnogo pojedinaca kroz blogove i javne objave, a jedna od prvih organizacija je Niški kulturni klub (NKK) koji se odmah izjasnio proglasom da bez obzira na pozadinu događaja, smatra da je bilo kakav festival na ovom mestu apsolutno neprihvatljiv.

NKK navodi da spomen park Bubanj predstavlja spomen kompleks, sagrađen u sećanje na više od 10.000 streljanih građana Niša i južne Srbije u Drugom svetskom ratu.

Tri obeliska u obliku stisnutih pesnica su različitih dimenzija i simbolizuju muške, ženske i dečije ruke. Umetnik je hteo da oda počast čitavim porodicama koje su fašisti ovde masovno streljali. I do nas je došao poziv za Pozitiv fest, muzički festival elektronske muzike koji bi trebalo da se održi upravo na Bubnju, na mestu gde je sahranjeno više od 10.000 naših rođaka, prijatelja i komšija, dece i odraslih”, saopštilo je ovo Udruženje građana.

Oni kažu da ne sumnjaju u dobre namere organizatora “koji bi da okupi mlade ljude na prepoznatljivom mestu, na otvorenom, u prirodi, koristeći pritom infrastrukturu Spomen parka”.

U tome nema ničeg lošeg. Ali ovo nije Kamenički vis, Bojanine vode ili neko drugo popularno izletište. Ovde, gde je upokojeno ovoliko duša, ništa nije lako i sve je u svojoj posebnoj dimenziji obavezujuće i napravljeno sa idejom da služi svrsi odavanja pijeteta žrtvama jedne sulude ideje. Zašto nikome nije palo na pamet da neki sličan događaj napravi recimo u Šumaricama ili u Aušvicu?! Zar moramo baš mi da prednjačimo u nepromišljenosti, bahatosti ili opštem nepoštovanju?!” – naveli su u saopštenju NKK.

“PozitivNi”: Posetioci festivala će naučiti mnogo o Bubnju i Nišu

Jelena Rudić i Sebastijan Krstić u ime organizatora navode da je odobrenje zbog svih navedenih razloga dala i opština Palilula.

Razlozi za izbor lokacije: Škole i kulturno – istorijske ustanove Grada nemaju organizovane aktivnosti, niti bilo kakve edukativne posete parku. Park je godinama neosvetljen, najčešće prljav i sa oštećenom i dotrajalom infrastrukturom. Bubanj je u medijima već godinama okarakterisan kao „izletište“. U svetu i okruženju, pa i u nekim gradovima Srbije, festivali ovog tipa imaju svrhu edukacije omladine, sećanja na žrtve i prezentovanja kulturno-istorijskih lokacija. Ostale lokacije na kojima se organizuju festivali i koncerti, takođe, su vezane za istorijske spomenike i spomenike kulture u Nišu, navode ovo dvoje organizatora.

U saopštenju “Građaninu” se kaže da “PozitivNI” organizuje festival bez ikakvih sredstava iz gradskog ili republičkog budžeta ili iz projekata NGO i drugih prihoda.

Pozitiv

Organizacija festivala namerava da: Uloži značajna sredstava u uređenje Parka. Popravi postojeću i instalira dodatnu rasvetu u Parku. Popravi i dodatno obezbedi dovode vode za piće. Popravi postojeću parkovsku opremu. Generalno očisti i uredi Park, pre, u toku, i nakon festivala, kao i da organizuje kontinuirane akcije održavanja parka, kažu ovo dvoje organizatora.

U njihovom saopštenju se još navodi:

Sećanje i pomen žrtvama, kao i edukacija posetilaca osmišljena je kroz polaganje venaca na spomenik od strane Veterana 63. Padobranske brigade. Prodaja cveća, po simboličnoj ceni dostupnoj svima, koje će posetioci položiti na spomenik na ulazu u park. Prihod od prodaje cveća biće namenjen dodatnom sređivanju parka. Na ulazu u festivalski prostor delićemo informatore u istorijskom spomeniku. Emitovaćemo slajdove sa fotografijama, video materijalom, i informacijama na video bimu pored spomenika za vreme trajanja festivala. Planiramo emitovanje dokumentarnih filmova o značaju i značenju spomenika na Bubnju, na srpskom i engleskom jeziku, na sve 3 bine, tokom celokupnog programa festivala.

PozitivNI već godinama organizuju humanitarne akcije i događaje u oblasti umetnosti i kulture Niša, a svrha je doprinos poboljšanju kvaliteta sadržaja kulture, i edukacija mladih. Poslednji primeri su: Humanitarni koncert Nemanje Radulovića, od čijeg prihoda je opremljena multimedijalna sala Fakulteta umetnosti u Nišu. Organizacije uličnog festival PozitivNI, u Dušanovoj ulici, sa preko 300 učesnika i izvođača.

M.S.

15 Comments

 1. Seba ce da edukuje mlade ljude? On je inace vrlo edukovan, kontroverzni biznismen. Neka prvo organizatori sednu i procitaju sta je u stvari spomen park Bubanj. Mozda ce posle toga doci na ideju da prave zurku na novom groblju

 2. Potpuno je neprimerno odrzati takvu manifestaciju u spomen parki Bubanj
  -gde je streljano hiljade ljudi.Spomen park treba urediti,ocistiti,srediti,da bude ponos grada.Dolaze,i lljudi sa strane,eskurzije.I sam grad i opstina mora time konacno da se pozabavi.A ima gradjana koji ce pomoci svojim aktivnostima,da tako i bude,da se parkom mozemo ponositi,a ne da bude ovako zapusten i da nekima sluzi za odlaganje otpada i kradju drveca.

 3. Tu su se nekada odrzavale skolske priredbe sa kulturno- umetnickim programom gde su prisustvovali djaci iz svih skola grada Nisa…i to je jedini pravi nacin boljeg upoznavanja Bubnja a zasto je ta tradicija napustena i samo mesto,sam Bog zna…to je ocigledno ogledalo naseg drustva i nas samih.Tehno festival??!Sramno dokle smo dosli!

 4. Ako je spomen park groblje zasto grad ne odrzava to isto groblje?
  Do sada nisu bili u mogucnosti da poplocaju bocni prilaz do amfiteatra i spomenika, bubanjske staze pune suta i neupotrebljive posle prve kise, novi deo parka iz IPA fondova pojela vegetacija, cesme razvaljene, plato i parking na ulazu nedovrsen, ukinut mali kruzni tok koji je imao svoju f-ju, autobuska stajalista postavljena na sred ulice Vojvode Putnika, ne postoji redovan odvoz smeca…
  Zasto se onda pravio teren za fudbal i kosarku na groblju, zasto se odrzavaju smotre izvidjaca na groblju!
  Toliko o brizi grada o spomen parku Bubanj!
  U predizbornoj kampanji bilo je mnogo kosenja po gradu, ali nijedni nisu otisli da pokose i odvezu sut iz spomen parka Bubanj ?!?

 5. Sto se tice motoskupa na bubnju upravu ste svi.Jer tamo nije pravo mesto za to.A postavio bih pitanje svima vama.Kada dodje 1 maj gde idete da rostiljate,kolik znam da nislije idu na cegar i na bubanj.Pa kada izadjete tamo sto ne izadjete na staro groblje da rostiljate,a 63 padobransku brigadu kao sto kazete da je ponosnisa grada vidim koliko je cene i kolik u nisu ima ulica po poginulim pripadnicima iz brigade.Zato nemoj da pljujete ljude iz 63 padobransk i njihove veterane vecse pitajte zasto celnici isu bolje mesto izabrali.

  1. Za prvi maj ne idem u prirodu a ako odem u prirodu, sigurno ne idem da uzivam u prirodi na Bubnju. Zamerka veteranima padobranske brigade je samo sto je neprimereno da ucestvuju na muzickom dogadjaju na takvom mestu a to da i oni i drugi ucesnici rata nisu ispostovani je nazalost tacno. Beskrajno postujem one koji zrtvuju sebe za sve nas a narocito pripadnike specijalnih jedinica. Treba svi mi da ih postujemo i da imaju mnogo vise privilegija.

 6. Ja zivim na bubnju i necu dozvoliti da paceri koji ne znaju nista o istoriji ovog grada skrnave mesta kao sto je bubanj. To je spomen park a ne livada obicna da dodju nadrogirani skotovi i useru celu povrsinu. Ceo bubanj je pun kosti nasis predaka koji su poginuli za ovo sto imamo danas ma kakvo ono bilo. Videli one tri pesnice, a vecina ne zna ni sta znace ni koliko znace.

 7. Kolko sam ja dobio informacije da je 63.padobranska brigada pozvana da bude samo gost na festivalu, a posto se radi o spomeniku palih boraca i rodoljuba 63 padobranska nebi trebala da bude na takvom mestu. Posto do sad nikad nije okaljala obraz.

 8. U spomen park Bubanj ne idem u obicne setnje vec onako kako se ide na groblje, i cak sa jos vecim postovanjem jer je rec o stratistu. Naravno, neprimereno je tamo ici na izlete radi zabave a o muzickim dogadjajima da ne pricamo. Pobunimo se svi protiv skrnavljenja spomen parka Bubanj a padobranci su do sada bili ponos naseg grada i drzave i nadam se da ce tako i da ostane.

 9. Kako se zna da je mesto 63.padobranske brigade na aerodromu, tu bi trebalo da izadje u susret opstina Crveni Krst u saradnji sa gradom i da se festival odrzi na teritoriji opstine C.krst. Na mestima gde nisu posavljeni i istaknuti spomenici. Jer tu je velika koncentracija muzike ,go-go igracice ocito se zaboravlja istorija stradalih.

 10. Ја не сумњам у добре намере Општине Палилула, као ни организатора, који у жељи, не само да заради већ и да искористи ифраструктуру Спомен парка која му се учинила згодном и лако употребљивом. Али,тамо где лежи оволико душа ништа није лако и све је у својој посебној димензији обавезујуће и направљено са идејом да служи сврси одавања пијетета жртвама једне сулуде идеје.Такође, разумем и оправдања организатора догађаја који нас убеђују да ће фестивал имати и едукативно-образовни карактер, али не могу да се не питам шта је едукативно у чињеници да ће млади људи скакти у ритму електронске музике над хумкама оних који су дали животе за нашу слободу? То што ће на маргинама фестивала бити продавано цвеће по симболичним ценама или што ће делити информаторе о Споменику и даље не мења чињеницу да ће ипак главни догађај бити музички програм са музиком непримереном месту на коме ће се одржати.

  Најискреније се надам да ће још једном проверити одлуку којом ке организатору дата сагласност за одржавање фестивала у Спомен парку.

 11. Veterani 63. padobranske, prvenstveno bajkeri koji i planirate sve ovo, bruka je i tek ce biti bruka ako se taj vas najavljeni Pozitiv nazovi festival odrzi 15-17.jula na Bubnju! Zelim da se javno zna moje misljenje da bilo kakav program zabavnog tipa ne bi smeo da se odrzi u Spomen parku iz postovanja prema hiljadama ljudi koji su gore streljani i jos uvek leze pokopani! Ponajmanje skrnavljenje od strane vas koji znate sta je borba i znate da cenite ljudske zrtve! Nemam nista protiv najavljenog polaganja venaca i najavljenog promotivnog programa o znacaju spomen parka, ali sve ce to biti baceno u vodu cim zatresti muzika i krene da se toci alkohol u rekama do sitnih jutarnjih sati. Neznanje i nezainteresovanost mladih ljudi o znacaju Spomen parka Bubanj ne opravdavaju odrzavanje „festivala“ na mestu stradanja i vecnog pocivka hiljada streljanih ljudi. Bez obzira sto vec godinama ljudi idu gore da rostiljaju, opijaju se i slusaju muziku, ne znaci da su u pravu i da tako treba. Ponajmanje njihov odnos prema svojoj zemlji i gradu u vidu tona djubreta koje ostane nakon prvomajskiih uranaka. Nije problem festival nego lokacija koju zelite da iskoristite u tu svrhu! Postujmo svoju istoriju i svetinje, jer bez toga nas ni drugi nece postovati… Ljudi, zelite da se veselite na groblju, pa to je morbidno i bolesno da gore ne moze da bude. Sta je sledece? Šumarice, Jasenovac, Jadovno? Ogromna vecina nislija je protiv ove lokacije i to moze da se vidi svuda i zakljuci po svim komentarima. Ne dajte da se ime veterana 63. padobranske brigade provlaci po medijima na najgori moguci nacin i da sve sto smo do sada radili po pitanju promocije padne u vodu!

 12. Ako ne dobiju pristanak za Bubanj, neka pokusaju da dobiju pristanak , da se manifestacija odrzi u logoru „12.februar“ !!!!?????
  Izgleda da organizatori nemaju pojma sa istorijom SRPSKOG NARODA? Ili su totalno otisli u aut?
  Dobro je da nisu trazili dozvolu da se manifestacija odrzi na starom groblju.

  1. Hahahahaha jako ste me nasmejali i ako je sve ovo zalosno.
   Pa se pitamo sto nam se sve ovo desava a mi sami skacemo po lesevima deda, baba…,

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *