JKP Medijana dozvolila da u niškom Rasadniku bude posečeno vredno parkovsko drveće

Zbog izgradnje subvencionisane fabrike kineske kompanije YUSEI na zemljištu kraj niškog „Rasadnika“ nedavno je posečen čitav deo vredne šume plemenitog parkovskog i alejnog drveća, breza, hrastova, platana, smrča i borova a među njima i 80-godišnji kedar na ulazu u gradski Rasadnik.

Razlog što je ovaj deo šume posečen je nebriga lokalne vlasti i to što JKP „Medijana“ i sektor „Zelenilo“ nemaju mašinu za presađivanje stabala, koju ima svaki veći grad, a i svaki ozbiljan privatni rasadnik.  Još je crnje što će i preostali deo ovog vrednog drveća biti uskoro posečen jer se ostatak šume nalazi na zemljištu koje je kineska fabrika kupila nakon restitucije, od privatne firme a nakon što je Komisija za planove još krajem 2019. godine odlučila da se javni put od raskrsnice kod „Metro“-a izmesti iako je Zavod za urbanizam bio protiv tog rešenja i tražio da ulica ostane u Planu“, kaže narodni poslanik, Tamara Milenković Kerković.

Umesto da je ovo drveće izvađeno i posađeno u niškim parkovima i na trotoarima, kojima je leti nemoguće proći od vreline, bez hlada, niška lokalna vlast, JKP „Medijana“ i sektor „Zelenilo“ nisu preduzeli ništa da se Rasadniku omogući da se ovo drveće adekvatnom mehanizacijom izvadi i posadi u najzagađenijem gradu u Evropi, često i u svetu.  

Ovo je još jedan od primera na koji način lokalna vlast i Komisija za planove iz samo njima poznatih razloga štite privatni umesto interesa svih građana Niša, čija je šuma posečena i čijim će novcem da se gradi novi put“, kažeMilenković Kerković

Sezona sadnje je na izmaku, imamo i sneg u aprilu, drveće je već ušlo u vegetaciju a JKP „Medijana“ i dalje nije učinilo ništa da nabavi mašinu za presađivanje stabala.

Dok se gradonačelnica Niša hvali izgrađenim parkovima i brojem posađenih stabala,  istina je da sadnja najčešće predstavlja „arčenje“ para. Veliki deo posađenih stabala ne preživi presađivanje jer nema redovnog zalivanja. Verovali ili ne, sektor „Zelenilo“ raspolaže sa samo dve cisterne, pa se najveći broj posađenih, često skupocenih stabala osuši, nezaliven do kraja sezone. Sa druge strane, broj zaposlenih u administraciji u JKP „Medijana“ višestruko nadmašuje broj radnika koji rade na održavanju zelenih površina, kao što je i njihova mehanizacija zastarela i sastoji se uglavnom od ašova, lopata i ručnih kosilica za travu“, naglašava Milenković Kerković.

Prema rečima, Milenković Kerković od grada i JKP „Medijana“ se zahteva da hitno iznajme od privatnih rasadnika ili uzmu na lizing adekvatnu mehanizaciju i svo preostalo drveće izvade i posade u Gradu, dok je to još moguće i ne bude bilo posečeno. U suprotnom, biće odgovorni za uništenje još jedne šume u Nišu.

Dok se ovakvim stepenom nebrige odnosi prema javnom dobru koje pripada svim Nišlijama, gradonačelnica svoje privatne poslove vodi jako uspešno, što će uskoro pokazati i izveštaj Agencije za sprečavanje korupcije. Ovakav odnos prema javnom dobru koji pripada svim Nišlijama je nedopustiv, kao što je nedopustivo da niški Rasadnik bude prepušten sam sebi, bez ikakve ideje i akcije da dobije status, opremu i uslove rada dostojnih Grada Niša i Nišlija“, zaključuje prof. dr Tamara Milenković Kerković, narodni poslanik pokreta Dveri iz Niša.

Gradjanin.RS

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *