Još jedno u nizu obećanja o izmeštanju pruge iz centra Niša

Na prugu koja prolazi kroz sam grad, Nišlije već dugo godina imaju primedbe. Sve češće nesreće u kojima stradaju ljudi na neobeleženim pružnim prelazima, rampe koje su često podignute dok prolazi voz, neki su od glavnih razloga za nezadovoljstvo građana. Obećanje o izmeštanju pruge daje se skoro svake godine a poslednje u nizu je dala premijerka Srbije Ana Brnabić koja kaže da bi radovi trebalo da krenu do kraja godine.

Izmeštanje pruge iz centra Niša 2016. godine najavila je tadašnja potpredsednica vlade Zorana Mihajlović, i dodala da će ti radovi početi 2018. godine. Nakon nje, 2022. godine prethodni ministar građevinarstva Tomislav Momirović najavio je da bi obilaznica trebalo da bude gotova do 2025. godine. Prošle godine gradonačelnica Niša, Dragana Sotirovski, rekla je da je za elektrifikaciju pruge završen prvi tender i da su potpisani prvi ugovori sa izvođačima radova i da se u 2023. godini očekuje početak radova.

Poslednji u nizu obećanja došao je od predsednice Vlade Srbije u tehničkom mandatu, Ane Brnabić, koja je u Nišu na pitanje o ovom problemu izjavila da se očekuje da ove godine krenu radovi na izmeštanju pruge iz grada.

„Očekujem  ove godine početak izmeštanja pruge iz Niša. Sad smo krenuli Niš – Dimitrovgrad, Niš – Brestovac se već radi, krajnje je vreme da se krene sa izmeštanjem pruge. Videću sa ministrom Vesićem, razgovarali smo o tom projektu na savetu BDP-a, ali očekujem da ove godine to krenemo da radimo.“ – rekla je premijerka Brnabić.

Radovi na deonici pruge između Niša i Dimitrovgrada su počeli u novembru prošle godine.

Protokol o izmeštanju pruge iz centra grada potpisan je 2012. godine, a tom prilikom najavljeno je da radovi na izmeštanju pruge možda krenu juna 2013. godine.

M.T.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *