Jovanović: Nateraće Nišlije da kolektivno tuže Gradsku toplanu

Gradske odluke o uslovima isključenja u suprotnosti sa Zakonom o potrošačima, tvrdi udruženje koje okuplja predsednike skupština stanara – Oko 200 stanara tokom protesta u utorak podnelo zahtev za isključenje sa grejanja.

toplana1
Protest Nišlija ispred Gradske toplane

Direktor Gradske toplane Niš Slobodan Maksimović rekao je juče da se sa daljinskog grejanja mogu isključiti samo kompletne stambene zgrade, ali ne i pojedinačni stanovi. Ovakav odgovor usledio je nakon prekjučerašnjeg protesta više od hiljadu građana, nezadovoljnih „naduvanim“ računima za grejanje, od kojih je oko 200 na licu mesta podnelo zahteve za isključenje.

Mogućnost isključenja kompletnih stambenih zgrada, ali ne i pojedinačnih stanova, predviđena je odlukama koje je usvojila Skupština grada 2010., odnosno 2014. godine. Prema tim odlukama, pojedinačnim stanovima grejanje može da bude samo privremeno obustavljeno, ali je i za to neophodna saglasnost Skupštine stanara, pošto će okolni stanovi nakon takvog isključenja morati da troše više toplote za zagrevanje – rekao je Maksimović za Danas.

On je dodao da će podnete zahteve za isključenje razmotriti radna grupa koju će formirati Gradsko veće. Ipak, svi zahtevi koji su u vreme protesta predati Toplani su individualni, a ne zahtevi za isključenje celih zgrada, tako da se njihova sudbina može pretpostaviti.

Protest hiljada Nišlija: Ukoliko ne snizite cenu grejanja, idemo na veliki miting!
Profesor Đokica Jovanović

Gradski funkcioneri i Toplana će nas naterati da kolektivno tužimo to preduzeće ili grad čije odluke ograničavaju pravo građana na isključenje njihovih stanova sa daljinskog grejanja. Takvo pravo selektivno se dozvoljava zgradama ali ne i pojedincima, što je u direktnoj suprotnosti sa Zakonom o zaštiti potrošača. Ovom zakonu protivna je i gradska odluka da građani i po isključenju moraju da plaćaju fiksni deo računa. A zakon mora biti stariji od svake odluke „na lokalu“ – rekao je za naš list Đokica Jovanović, član Upravnog odbora Udruženja predsednika Skupština stanara i vlasnika privatnih objekata.

On je kazao da će građani nastaviti da podnose zahteve za isključenje stanova sa toplovodnog sistema, a da će Udruženje „dati neko vreme gradskim vlastima i Toplani da razmisle o čitavoj situaciji i preduzmu mere u korist građana“. Udruženje je, inače, nedavno registrovano, a predsednici skupština stanara u njegovom sastavu predstavljaju najmanje 40.000 Nišlija.

Udruženje zahteva da grejanje bude jeftinije za 10 odsto u odnosu na cenu koja je važila pre umanjenja penzija i zarada u javnom sektoru, a da razliku subvencioniše gradski budžet. Zahteva i smenu resornog većnika Miloša Banđura i menadžmenta Gradske toplane, a takođe traži da građani imaju svog predstavnika u organima upravljanja tog i ostalih gradskih komunalnih preduzeća, po sistemu „prazne stolice“.

Naduvani, nejasni i proizvoljni

Protesti građana započeli su u martu, nakon pristizanja februarskih računa, koji su bili značajno uvećani i dostizali do 10.000 ili 15.000 dinara. Nezadovoljni korisnici grejanja ukazivali su da su računi „naduvani, nejasni i proizvoljni“, tako da „nije retkost“ da stanovi iste kvadrature treba da plate i dijametralno različite iznose. Gradska toplana je, pak, navela da iznosi na računima rastu zbog poskupljenja gasa, čiju cenu od januara ove godine ne reguliše Ministarstvo energetike već tržište.

Izvor: Danas – Zorica Miladinović

3 Comments

  1. Priključenjem objekta na sistem daljinskog grejanja, investitor je platio sve troškove vezane za priključenje, a kupac stana je te troškove platio kupovinom stana. Troškovi toplane su do mernog mesta u zgradi kalorimetra, a od kalorimetra su na kupcu stana kao suvlasniku ostale instalacije. Otuda toplana nema nikakve ingerencije da osporava isključenje ko ne želi da plaća nerazumno visoke račune. Nakon isključenja pojedinog korisnika, ostali korisnici dele isporučenu količinu kwh koja se meri na kalorimetru u predajnoj stanici na ulazu u zgradu. Gubici toplote kroz zidove unutar zgrade nisu predmet o kome odlučuje Toplana i nema osnova da tako nešto naplaćuje, jer je naplatila svu količinu toplote koja je zgradi isporučena i izmerena kalorimetrom .Ovo je način da se građani obmanu, i da se fakturiše nešto na šta nemaju zakonsku osnovu.

  2. Ovo je klasična obmana korisnika daljinskog grejanja… Umesto što objašnjavaju kako je neizvodljivo isključiti pojedinačne korisnike iz kolektivnih stambenih objekata, direktori toplana i predstavnici gradskih vlasti treba da odgovore na jedno pitanje : Kako opravdavaju činjenicu da je cena centralnog grejanja stambenih jedinica drastično veća od individulanog grejanja električnom energijom? Gde je tu logika, koja je onda svrha sistema centralnog grejanja ? Moji troškovi centralnog grejanja stana od 55 kvadrata na godisnjem nivou iznose oko 100.000 dinara… Kada bih taj isti stan grejao sa dve TA peci u zimskom periodu, troškovi bi bili manji najmanje za 30.000 dinara… Ovo je moguće samo u Srbiji…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *