Jug se „gasi“ – a u Nišu ćutanje, kukanje i sa terase gledanje

180x100_Zikica-Simic
piše: Žikica Simić, doktor sociologije

Neprirodno je odsustvo reagovanja naroda na opšte propadanje zemlje koje se najdrastičnije oseća na jugu Srbije i Nišu. Nišlije su toliko blaženi u svojoj mirnoći, i nedostatku javnog organizovanja i ispoljavanja masovnog socijalnog nezadovoljstva, kao da žive u zemlji najvećeg blagostanja i perspektive, a ne u državi u kojoj su već duže vremena i najelementarnije egzistencijalne potrebe dovedene u pitanje i u kome buja svakojaka socijalna nepravda.

Sve to nemo pomatraju kao da se ovo događa nekom drugom a ne njima samima, kao da ih se uopšte ne tiče. Ako nemaju građansku svest i tradiciju znaju makar za onu seljačku ili narodnu ”dok dete ne zaplače…”.

Sve se objašnjava ili se ranije objašnjavalo tom famoznom apatijom (bezvoljnošću ili mrtvilom, nekom vrstom blaže ili blažene “depresije” i paralizovanosti). Inače,dugotrajna apatija jeste jedno divno osećanje i stanje ali jedino pod uslovom ako nameravate da izvršite samoubistvo pa onda dobro dođe kao jedna pripremna, prelazna faza i uvodni inkubacioni period ali ako nameravate da živite onda je to jedan veoma glup izbor da se čovek začauri i zaćuti jer time ništa ne rešava.

Međutim, ne radi samo o apatiji, već tu ima dosta ne samo puke gluposti i pasivnosti, lenjosti, ravnodušnosti, malodušnosti, nepoverenja, građanske nekulture i neaktivizma, sebičnošti (među onima kojima i nije tako loše, a ima ih), ima i dosta straha, na kraju i interesa, kao i kalkulacija i nadanja da se u postojećeoj situaciji nešto može izdejstvovati za sebe uprkos opštoj propasti.

Stalno pitaju: Što Univerzitet ćuti? Univerzitet mudro ćuti jer je tu najveća koncentracija mudrosti a nisu bogami za podcenjivanje i bacanje ni razna mentorstva, članstva u komisijama, projekti i ostale razne skalamerije, pored osnovne plate, što nam diže prosek plata (pored primanja političara i u javnih preduzeća), na 42 hiljadrke, čemu se toliko iščuđujemo sa nevericom. To pitanje u vezi Univerziteta još malo pa je ravno pitanju što političari ćute, što se i oni ne pobune.

A ja bio išao suprotnim redosledom ili prioritetomm: ne zašto ćuti Univerzitet već zašto ćute oni koji treba da vrište?

Ranije se stalno govorilo da bi narod podigao glas, kako bi ukazao na teško izdrživu situaciju u kojoj živi, ali da, eto, nažalost, da nema ko da povede ovaj narod jer je opozicija kompromitovana, rasmrvljena, obesnažena. Ali, u Nišu to objašnjenje i izgovor “ne pije vodu”. Šta ćemo sa prof. Đokicom Jovanovićem, čovekom sa Univerziteta (i grupom oko njega), koji ne ćuti i koji je spreman da povede narod i to već radi sa manjim brojem buntovnih građana. On samo što ne piše molbu nazovi građanima Niša da se pojave na protestu, a kome je ovaj protest najmanje potreban.

banovina
Natpis na zgradi Univerziteta „No pasaran“ (Neće proći)

Ali, uprkos tome, on ne propušta priliku, da podupirući se štapom i gegajući, predvodi ovaj protest. Nažalost, među protestantima nema ni onih koji se pitaju i prozivaju Univerzitet zbog ćutanja. Svi bi da neko drugi pokrene, da drugi reši njihovu muku.

Ti protesti, kako se obično i usko misli, nisu usmereni samo protiv Toplane i Parking servisa. Ja, recimo, nisam korisnik ni jednog ni drugog – nit sam priključen na Toplanu nit vozim auto (barem poslednje 2 godine) a redovno odlazim na proteste. Oni bi veoma lako prerasli u mnogo više i šire od toga kada bi bilo kritične mase. U to se mogao uveriti svako koji barem dva puta učestvovao u njima po sadržaju govora onih koji se obraćaju narodu u kojima nije izostavljena nijedna goruća tema koja tišti žitelje ovoga grada i, uopšte, zemlje. Umesto toga mi smo se opredelili za pojedinačno kukumavčenje, pa makar i na javan način preko facebook-a i internet portala (koji služe kao izduvni ventil ili rame za plakanje) ali koje ostaje uglavnom jalovo, bez efekta. Svi razmišljamo “neće valjda”, neće valjda mene” da potkači izvršitelj i tome slično i čekamo da „dođu po nas“ pa onda zakukamo, a do tada sve posmatramo sa terase, sa visine, iz ptičje perspektive al ko visoko leti nisko pada.

U ovoj situaciji šetanje je jedino rešenje. Šetanje je dobro za pritisak ne samo za ovaj visoki već i za pritisak na vlast a dok do njega ne dođe, i ako dođe, pozdravljam “građane” Niša (lovačkim pozdravom) “dobar pogled!”. Mislim, sa terase.

5 Comments

 1. postovani Zikice..
  a sta bi se desilo kada bi protesti prerasli u nesto vise i sire..?
  pa imali smo proteste pre 15-20 godina..i sta se desilo??…pa nista postovani doktore sociologije..isto sran.e drugo pakovanje..ovi sto bili kolovodje u protestima konkretno 1999-te najvise krali posle..
  prezreo je narod takve..zato u se i u svoje kljuse

  1. Ti protesti su ostvarili ono što su im bili ciljevi (iako su mnogi imali mnogo veća očekivanja i to videli kao garanciju da će nam biti mnogo bolje): priznavanje rezultata izbora i smenu vlasti. Na svaku vlast stalno treba vršiti pritisak kad zatreba (jer se ona koriguje samo pod pritiskom, pogotovu bahata) a ne organizovati protest jednom (u ne znam koliko godina ili decenija) i očekivati da nam bude dobro za sva vremena ili da će vlast raditi u našu korist i biti nam odgovorna.A šta, tek, postižete ćutanjem? Time im stavljate do znanja da mogu da rade sa vama šta hoće. A što i ne bi kad vi ne reagujete

 2. Da ste profesoru dali bolji narod on bi ga podigao i u revoluciju ako treba. Ali eto, našli ste manu ovom narodu dakle- nema ništa od svega toga. Razlaz đaci. Ko preživi pričaće. Samo su još gusle uteha.

 3. „Jug se „gasi“ – a, u Nišu ćutanje, kukanje i sa terase gledanje…“ !
  Izvinite kolega , ne bih se složio sa Vašim cenjenim tekstom i mišljenjem , koje je /sigurno/ podkrepljeno iskustvom i Vašim naučnim opservacijama i radovima !
  Zašto se ne slažem, sigurno se pitate a odgovor , koji i ne očekujete je ZATO,a on je zasnovan već od juče,kada sam rešio da i ja postanem prof dr tj. još jedan od mnogih „novih – turbofolk“ prof dr i kao takav , ja moram da Vas „napadnem“ i steknem „pravu referencu“ za dalji napredak … ka SANU ! Ovo neka ostane medju nama , ne širite dalje!
  Izvinjavam se na predugačkom uvodu , ali šta ću , kada imam dobar pogled sa terase, a isti želim svim Nišlijama – mada ga već imaju!
  A , ovo je za JAVNOST , na terasama :
  Mnogi se neće složiti sa MOJOM „recenzijom“ Vašeg članka tj. abstrakta /mada ste mogli objaviti ceo separat/ , za koji mogu mirne savesti reći, da je ODLIČAN ! Sa mojom ocenom su se složili i ostali članovi Komisije za ocenu i procenu Vašeg abstrakta , iako nisu bili prisutni /bili su na svojim terasama!!!/,ali zato postoje mob. telefoni tj. mobilna Komisija !
  Koliko vidim , niste /s’ pravom/ zadovoljni odazivom gradjana šetnjama i protestima … Ne razumem ZAŠTO , kada
  je dovoljan prof. Đokica Jovanović, čovek sa Univerziteta (i grupa oko njega), koji ne ćuti i koji je spreman da povede narod i to već radi sa manjim brojem buntovnih građana. Što baš CEO Niš mora da izadje na ulicu , kada su svi na balkonima i „dobro vide“ , a u subotu i nedelju , mogu mnogi otići na „bljuvak“ i „pijacu automobila“ – da gledaju i NIŠTA ne kupe , jer „čuvaju bele pare za crne dane“ … a dani su CRNI da crnji ne mogu biti /skoro kao u rudarskim jamama! I što bih ja , kao prof dr izilazio na ulicu , kada imam „projekat“ / nemam nikakvu drugu projekciju osim preživljavanja/ , „dvostruki radni odnos“ /kuhinja i dnevna soba/ , a ?
  Pošto sam prof dr , koliko već sutra , krećem u osnivanje sopstvenog Univerziteta i „Departmana /ili apartmana , zaboravio sam kako se pravilno kaže/ za mene i moje dete“!
  Iskoristiću ovu priliku /nije marketing/, da pozovem sve BUDUĆE „turbo prof dr“ , da se jave na objavljeni konkurs a sva potrebna obaveštenja biće blagovremeno objavljena u svim nezavisnim Regionalnim /NIŠKIM/ medijima ! Ako im budu davali materijalna sredstva , potrebna za NORMALAN medijski RAT /T je u stvari meko D,ne znam koja je to palatalizacija ili beše jednačenje suglasnika ili samo Glasnika/!
  Ah , da , odoh od onoga što sam hteo kasti… U uvodnoj reči rekoh da se ne slažem sa Vama i to samo zbog „JUG se „GASI“ !!!??? Profesore , JUG se odavno ugasio , više i ne tinja ostao je samo tanani trag dima , pepeo , po koja varnica i miris nagorelog tj. izgorelog Niša ! Molim Vas , ispravite to u Vašem abstraktu , koji je , još jednom moram to da naglasim , ODLIČAN i može se objaviti u prestižnom časopisu tj. portalu „Gradjanin“ i kao takav dostupan svima „sa njihovih terasa“ !
  Ne mogu Vam se još obratiti sa „dragi kolega“ , ali za koji dan – bićemo EGAL , kao i svi normalni prof dr a i vasceli naš narod !
  U zdravlje , na svi nas !
  PS. „Svaka sličnost sa našom svakodnevisom i ravnodnevicom je NAMERNA …ali nije zlonamerna“ !

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *