Kad’ dobiješ kaznu za vožnju bez karte, a nisi bio u autobusu

Predrag Zlikovac
piše: Predrag Zlikovac

Opšte poznata činjenica je da Niš funkcioniše na osnovu onoga što dobije od Beograda, to juče u malo zavijenoj formi, a na osnovu iznetih činjenica Zamenika Gradonačelnika Niša, i zvanično bi potvrđeno. Pa na osnovu toga ne treba ni da nas čudi činjenica da sirotinja zbog toga mora ispaštati, a ispašta kada te kadija tuži i taj isti ti sudi.
Građanin Niša, kome iz opravdanih razloga nećemo pominjati ime, dobio je prošle godine od Sudije za prekršaje, poziv da se javi zbog učinjenog prekršaja, navodno je zatečen u gradskom prevozu od strane „ovlašćenih“ lica bez vozne karte.
Da apsurd bude veći u prijavi su stajali njegovi podaci, ali čovjek u tom autobusu kako tvrdi nije bio, jedina njegova otežavajuća okolnost je što živi upravo na trasi kretanja te gradske linije u Nišu, pa to izaziva sumlju.

Kod Sudije za prekršaje optuženi je iznio svoju odbranu, dokazao da tog dana nije bio u autobusu i da je neko zloupotrijebio njegove podatke, a kako i na koji način njemu nije ni dan danas jasno.

riznica.info1Od Sudije je dobio uvjeravanje da neće biti kažnjen i nikakvo riješenje do današnjeg dana nije dobio.
Da bih prije nekoliko dana od Direkcije za javni prevoz Niša, dobio Opomenu pred utuženje, ako u roku od 8 dana ne plati doplatnu kartu od 1000 dinara, uz prijetnju da će predmet biti predat privatnim izvršiteljima radi prisilne naplate.

Kontaktirali smo Prekršajni sud u Nišu, sa pitanjem da li se može odgovarati za jedno djelo dva puta i od prijatne službenice kroz smijeh dobili odgovor „vidite da može“.

Kontaktirana je i Kancelarija zaštitnika građana i od ovlašćene službenice dobijeno je razjašnjenje da je doplatna karta odvojena radnja, od učinjenog prekršaja kada je lice zatečeno u javnom prevozu bez vozne karte i bez obzira na odluku Sudije za prekršaje, da se ista mora platiti, dobrovoljno ili pod prinudom preko izvršilaca, a što onda sirotog čovjeka može koštati mnogo više.

U prevodu najblaže rečeno sirotinja puni koliko toliko gradski budžet, pošto su oni koji su za to izabrani nezainteresovani radi ličnih interesa.

A plate iz tog istog budžeta redovno uzimaju!

3 Comments

  1. Otimaće, lagaće i krašće oni još otvorenije što ova kriza, koju su oni i napravili, bude drastičnija. Samo dva primera: divljanje i ujedanje izvršiteljske paščadi i njihovo unutarstranačko klanje i ludijanje. Ovoj vlasti mogu da veruju samo oni kojima je IQ manji od broja njihove obuće.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *