Kako je dugotrajno zatvaranje Stočne pijace u Tešici uticalo na stočni fond i lokalnu ekonomiju

Predugo zatvaranje Stočne pijace u Tešici zbog Afričke svinjske kuge i korone, u trajanju od nekoiko godina, doprinelo je da na ovoj, nadaleko poznatoj pijaci jugoistočne Srbije nema više prasića ni za lek, dok se koze i ovce mogu naći samo kao uzorak. Nema više ni kupaca i prekupaca iako se znalo da su u Tešicu dolazili prekupci iz Crne Gore, Kosova, pirotskog, kruševačkog i ostalih krajeva Srbije. Nema više ni pokretnih klanica, gde je skoro svaka kuća oko pijace imala spremne kazane za šurenje i klanje.

Ne, neradi se ni o kakvoj zabrani ili nedostatku stočnog fonda. Ovaj moravski kraj je poznat da uvek, pa i u najtežim vremenima ima prasića i svinja u ponudi, jer meštani žive od toga.

Radi se samo o savremenijem načinu prodaje. Tajnu nam je otkrio jedan 14 godišnjak koji sa ocem i bratom dolazi iz Aleksinca da „matrapazuje“ stoku.

Glavna prodaja stoke je sada preko Facebooka. Svi sada imaju mobilni telefon i facebook. Oni koji prodaju robu slikaju robu i napišu cenu, kao i iz kog su sela. Kupci znaju za FB grupu Pijaca Tešica, pregledaju slike i odaberu ono što ih interesuje jer imate prasiće od 10 kilograma do svinja od nekoliko stotina kilograma.

I svi oni koji su klali nekada pored pijace, su tu. Ide brzo i lako. Svako domaćinstvo koje ima robu za prodaju ima i svog kasapina. Informacije idu brzo preko mobilnog i umesto da budete „ranom zorom“ na stočnoj pijaci, sada možete da kupite robu i usred bela dana.

Inače, trenutna cena prasića je 350 dinara za kilogram, dok nakupci plaćaju 320 dinara, jer uzimaju veće količine.

aleksinacbiz.com, D. Stevanović

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *