Kako je protekla prva zabeležena navijačka tuča u Nišu – na početku rata!?

Prva arhivski zabeležena navijačka tuča u Nišu na fudbalskom terenu, zbila se između ekipa tada favorizovanog Sportskog kluba „Jugoslavija“ iz Beograda i niške „Pobede“.

Sportski klub „Pobeda“ Niš

Da ova vest bude interesantnija, to se dogodilo 18. avgusta 1941. godine kada je u zemlji počeo Drugi svetski rat! Ovo nam otkriva istoričar Boban Janković, arhivista u Istorijskom arhivu u Nišu koji je i sam „zastao“ nad ovim podatkom da bi ga bolje proučio, a dok je proučavao to razdoblje na ovim prostorima.

Tada su, inače, na planinama oko Niša delovale razne vojske i odredi pa je u toliko čudno što ne samo da se igrao fudbal, nego je došlo do masovne tuče navijača i igrača oba kluba.

Janković kaže da je ovaj podatak uočio u dnevnom listu „Novo vreme“ koji je tada bio pod patronatom Milana Nedića, predsednika Vlade narodnog spasa za vreme rata. O samoj utakmici je izveštavao niški dopisnik „Novog vremena“ Petar Brajović (izveštavao do oktobra 1941. godine).

U utakmici koja se odigrala 18. avgusta 1941. godine SK“Jugoslavija“ pobedila je nišku „Pobedu“ rezultatom 7:4(1:1), a senku na meč u drugom poluvremenu, bacila je velika tuča-to je nadnaslov, prepričava nam Janković i citira šta je sutra objavljeno u novinama o ovom nemilom događaju.

Današnja utakmica privukla je veliki broj gledalaca. „Jugoslavija“ je treći beogradski klub koji gostuje u Nišu. Utakmica je bila vrlo zanimljiva, a dobro je sudio Medenica. Opšti utisak pokvaren je, međutim, tučom koja je izbila u drugom poluvremenu. Nišlija Miodrag Popović, igrač „Pobede“ udario je glavom Rajlića u lice, a ovaj mu je vratio udarcem pesnice. Zatim su skoro svi igrači SK“Jugoslavije“ na čelu sa Rajlićem počeli da jure Popovića i ova neobična trka razvijala se po celom igralištu. Gledaoci su, naravno, burno protestvovali. Mnogi navijači uleteli su u teren i tako se napravila velika gužva. S mnogo truda funkcioneri su uspeli da uspostave red. Utakmica je zatim nastavljena. Ponašanje igrača Jugoslavije je za svaku osudu. Nije se očekivalo da će se popularni beogradski fudbaleri toliko zaboraviti. Njihove postupke kritikuju svi nepristrasni posmatrači utakmice-piše tadašnji dopisnik Brajović. On dodaje da je igra u prvom poluvremenu bila ravnopravna, ali da je Jugoslavija kasnije razvila svoju igru i došla do pobede od 7:4. Na žalost, u tekstu se ne navodi da li je ovo bila prvenstvena ili prijateljska utakmica.

O klubovima kao što je „Jugoslavija“ koja je kasnije igrala pod imenom SK “1913“ (a posle rata Crvena Zvezda) se pogotovu posle filma „Montevideo“ mnogo toga zna dok o niškoj „Pobedi“ za sada nismo našli podatke, ali nam je Janković dao njihovu sliku tako da Nišlije mogu da prepoznaju nekog od svojih predaka.

Fudbal se u Srbiji igrao do početka 1944. godine kada su zamrle sve aktivnosti u tadašnjoj srpskoj ligi u kojoj su učestvovali mahom beogradski klubovi.

M.Smiljković

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *