Kako je tekao život Ljubiše Samardžića u Niškoj Banji (foto)

piše: Joca Vasić, niški novinar

Ljubiša Samardžić je u Niškoj Banji živeo 10 godina, a jedno vreme bio je čak i poslastičar. Naime, posle smrti Ljubišinog oca, njegova majka Radmila je morala da se dovija kako bi prehranila porodicu (pored Ljubiše imala je i sina Žarka i ćerku Vidosavu).

Tako je pedesetih godina prošlog veka u jednom lokalu hotela „Partizan“ u toku turističke sezone držala privatnu poslastičaru. Ljubiša joj je pomagao u poslu, o čemu svedoči i ova fotografija(druga dole).

Tada nije bilo frižidera i zamrzivača u širokoj upotrebi, pa je Ljubiša odlazio po led kod niške pivare. Ledenice je u džakovima od jute donosio tramvajem do Banje. Na slici desno od Ljubiše njegova majka Radmila i sestra Vidosava.

Po preseljenu porodice Samardžić iz rudarske Jelašnice u Nišku Banju 1946. godine, Ljubiša je bio stalni stanovnik ovog turističkog mesta sve do 1956. Onda je otišao na studije prava u Beograd, a odmah sledeće godine upisao glumu.

U ovom desetogodišnjem periodu (1946-56.) Ljubiša je, po priči njegovog druga iz tog vremena Ratimira Brankovića, bio kao i ostali njegovi banjski „kompanjoni“. Nije se ničim posebno izdvajao, a pogotovo ništa nije ukazivalo na to da će se jednog dana zainteresovati za glumu i da će postati takva veličina.

Ljubiša je kao dečak trenirao fudbal u „Jedinstvu“ iz Niške Banje. Kako je imao problema sa tadašnjim mangupom Borom Japancem, Ljubiša je kao učenik gimnazije „Stevan Sremac“ jedno vreme trenirao boks u niškom „Radničkom“, ne bi li se na taj način odupr’o Bori. Svoju boksersku veštinu nije imao prilike da pokaže, jer su sa godinama i odrastanjem prestala „trvenja“ s Borom Japancem.

U letnjim mesecima Banjci su rado odlazilio na kupalište Ženeva na Nišavi. Na Ženevu je odlazio i Ljubiša sa svojim drugovima (Žarko Amerikanac, njegov brat Dragan Fricko, Djoka Ćurčić, Milovan Gaša, Mile Žmigavac, danas poznati psihijatar Jezdimir Zdravković, Ratimir Branković…. bili su Ljubišina „klapa“).

foto: Prva fotografija je iz privatnog albuma Ratimira Brankovića, a druga iz monografije „Ljubiša“ autora Milutina Čolića

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *