Kako nam izgleda priroda na Dan planete Zemlje?

piše: Nastavnica biologije mr Violeta Milosavljević

Kako izgleda naša priroda na današnji značajan ekološki datum – Dan planete zemlje. Zatrpana smećem, grca u đubretu koje se nalazi svuda, od obala reka do planinskih predela i u najneverovatnijim dalekim delovima prirode. Da li ćemo tako da obeležimo ovaj datum? Da li ćemo dopustiti da naša deca žive na smetlištu?

A deca ko deca, u svom nekom virtuelnom svetu komjuterskih igrica i ne primećuju šta se dešava oko njih. Zato sam ja svojim učenicima osmog razreda dala zadatak da obiđu prirodu u blizini svojih naselja i zabeleže stanje u njoj. I rezultat toga su slike smeća, otpada od različitog materijala pored reka, pored njiva i puteva.

Rezultat tog istraživanja su zaprepašćena deca koja nisu bila svesna šta se događa u njihovoj okolini. I kao rezultat dobili smo pregršt prelepih prezentacija i filmova u njihovoj režiji is a njihovim komentarima. Besni i ljuti rekli su mi da za 1. maj neće imati gde da odu na izlet.

Deca u našoj školi OŠ “Desanka Maksimović” u Čokotu postala su svesna problema koje planeta ima. Počeli su da razmišljaju o tome kako bi ovaj problem mogli da reše i verujte imali su sjajne ideje. Naša deca su pametna, imaju informacije i rešenja, nadam se da će takvi ostati i kad odrastu. U svakom slučaju naši učenici su budućnost ove zemlje i generacije kojima smo ostavili teško breme nebrige, pa se nadamo da će sav naš trud u edukaciji i vaspitanju imati kao “posledicu” kulturne i vaspitane ljude.

U našoj školi Dan planete Zemlje obeležavamo svake pa i ove godine. Tokom aprila meseca imali smo niz oglednih časova i tribina o značaju reciklaže, energetske efikasnosti i štetnih posledica korišćenja fosilnih goriva.

Poslednje nedelje aprila u školi se sprovodi tematska nedelja pod nazivom „Zagađenje zivotne sredine“ kada će ovi radovi biti predstavljeni i učenicima drugih razreda.

Ako bi se svako potrudio kao mi, da svojim aktivnostima neguje prirodu, okolina bi nam bila mnogo čistija i zdravija. Na žalost, slika je potpuno suprotna.

U fokusu obeležavanja današnjeg Dana planete Zemlje bi trebalo da se nađe “ekološka i klimatska pismenost”, u kojem se obrazovanje stavlja kao važan segment i osnova za napredak.


Dan planete Zemlje 22.4.2017. ustanovljen je 1970. godine u SAD, a obeležava se širom sveta od 1992. kada je ustanovljen na Konferenciji Ujedninjenih nacija o životnoj sredini u Rio de Žaneiru kao globalna inicijativa podizanja ekološke svesti ljudi širom planete.


 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *