Kako se oblače niški političari/ke ili koj’ ti radi stajling, sestro brate?(foto)

Anka-Nicic
Piše: Anka Ničić, modni dizajner

Da se razumemo, nisam član ni jedne partije, niti simpatizer, ne bavim se politikom, ali stajlingom ću se pozabaviti ovog puta.

Jedna od bitnijih stvari u svetu mode – imati ukusa. Pojedinci bi trebalo da se pozabave svojim ukusom.

Većina nema stilistu, ali postoji nešto što se zove google.com pa mogu lepo pretražiti šta je u svetu mode kod političara IN, a šta OUT.

Preko prugastih odela, koje su nosile naše deke (doduše moj nije nikada, čak je i on pre 9 godina kontao da je to mnogo ružno), sa primesama braon kravate na tim belim prugicama i naravno otkopčanim sakoom što je užas blagi, prosto na pojedince nemam bolji komentar.

Ne znam da li su neki shvatili da OGROMNE kravate ne idu na sitne ljude. No, to nije najveći problem.

Tu se javljaju staaaaara karirana odela u dve boje maksimum (ovoga puta crno-beli karo) i teget košulje, a kolege imaju nedefinisanu zelenu košulju tipa – ma kakva konferencija, odoh ja u kafić. Možda me i prime.

Neki od političara uvek imaju sređenu frizuru, ili bradu, ali su zato pojedinci kao kromanjonci, eventualno polu čovek – polu ofarbana brada (ili je prosedela od „stresa“ zbog stanja u državi).

Potpuno je uredu da otkopčate JEDNO dugme na sakoou, ali da zakopčate svako… Ne. Pogotovo ako vam je odelo u stilu ‘80tih. To u 21. veku vam ne može proći kao dobar stajling.

Isto mi nije jasno čemu „Kelner dođi da poručimo“ stil? Zašto sve mora da bude u dve boje? Ok, razumem ja, predstavljate državu, ne želite da izgledate previse „fancy“ niti previše šareno, ali čemu crno-bela „kelner“ kombinacija na press konferenciji? Postoje mnogo bolje kombinacije. Teget-bela, crno-siva, crno-bež itd, itd. Jedan od nadležnih ima stila, samo bi morao da shvati da smo odaaaaavno izašli iz faze – frizure ‘80tih, nepotrebnih brkova i „mini bradice“ uz kovrdžice. Nemam ništa protiv kovrdža imam ih i sama, ali muškarcu u kasnim 40-tim godinama NIKAKO, ali nikako ne priliči frizura uz tu bradu i brkove, brada je IN i lepa ali kosa….NIKAKO!

skupština-političari
Niška skupština

Idemo u kafanu, umesto stolnjaka staviću svoju košulju, je tako danas bljak. Pogotovo ako je stvarno karirana košulja kao stolnjak. Kombinacija pink – ljubičasta sa belim linijama i lavanda uspravnim. Definitivno ne priliči političaru, a ni doktoru. Da se razumemo.

„Doš’o sam da dam interviju za novine“, usput svratio do neke obližnje kineske radnje, da kupim jaknu sa MACOM NA KAPULJAČI jer sam čuo da odlično ide uz belo plavu košulju i farmerke. Pogotovo ako sam političar i imam 45 godina. Savršeno.

Svaka čast ljudima koji nose džempere, ja ih volim ali ne podnosim uz to zlatan prsten na domalom ili malom prstiću iz ‘90tih, uz to maslinasto zelena košulja. Da li sam pomenula da je džemper SENF žuta boja?

Mlađi naraštaj u političarima je donekle dobro obučen. Međutim ima i izuzetaka koji su „ej brate idem danas na konferenciju“, vidi mi novu košulju „poš’o sam u diskoteku“. E tome nema pomoći.

Neke od žena imaju stila, sve pohvale za njih. Ali nikako sako bele boje sa prugastom košuljom koja je bela. Nikako. Može, ali čisto bela košulja uz ešarpu, sa crnim sakoom.

Dajem savet i muškarcima koji nose samo košulje – ako ste krupniji birajte tamnije boje, ako ste sitniji može neka svetlija, nikako pink. Pink da boli. Doduše pink nose i starjii… nikako, to je za devojčice.

Predlažem da samo pronađu par dobrih muških kombinacija, ljudi koji se bave time po internetu. Da se ne lažemo, imaju vremena da ukucaju nešto na računaru, kad već sede po kancelarijama, kada nisu sednice u skupštini.

Izdvojila bih tri ili četiri ženske osobe, kao i par muškaraca koji kombinuju odlične materijale i boje u odevnim kombinacijama. Kao i starije političare, koji su već doooosta ozbiljniji po pitanju stajlinga (crni sako, bela košulja i bordo kravata – idealna kombinacija za čoveka u godinama, svedeno i elegantno. Može i maramica, ali u boji kravate ili košulje).

Ostali su već pokazali svoje. Što pre po buticima možda vam i neka lepa, devojka od stila koja radi u njima da predlog – prihvatite ga.

Za opušteniju varijantu predlažem pastelnije boje košulja, sa teget sakoom, može siv ili crn. Nikako ne nositi sako i džins – ipak niste tinejdžeri, a ni mladi previše za „male maturske“ večeri, niti idete u izlazak, već na neko otvaranje fabrike ili konferneciju. Ne daj bože tako u skupštinu.

Košulje u lavanda bojama, ili „50 nijansi plave, sive, zelene“ ne uz ozbiljnije odelo. Koje ne priliči vašem statusu, ili godinama.

Što se tiče frizura pomenutih gore, kao i brada, obrva – sređujte ih, nismo u tooolikoj krizi. A niste ni vi. Obrve malo samo, a ne kao sablasni kosači.

Štaviše, biće mi zadovoljstvo uputiti par ličnih saveta nekima. Ako žele, normalno.

*Ankica Ničić je ispred sebe imala arhivu gradjanin.rs, od kojih su neke i fotografije koje su nam sami političari poslali. Snimci su nasumično birani bez ikakve političke pozadine. Ako se neko nađe uvređen, neka zna da je vreme za nove navike.

 

4 Comments

  1. Ne mora biti crno i o političarima (uostalom, sama autorka piše o njima i njihvom oblačenju), ali ne mora ni biti ni ružičasto već samo ozbiljnije

  2. U pravu je Kalča. Te glupe, limunadaste, pinkoidne, ženske teme kako se ko oblači objavljujte u nekom bljutavom tabloidu, a Građanin treba da drži nivo a ne da se ovakonivo srozava. Ono o muško-ženskoim odnosima je bilo, takođe, na granici ukusa, ali ipak podnošljivije od ovoga

  3. Mene isto interesuje stil. Ali stil upravljanja. Kakve krpe nose – niti me interesuje, niti gledam. Neka se time bave zaludni stilisti. Ako ume da upravlja resursima na narodnu polzu – neka dolazi i u pidžami. Hoze Muhika (Jose Mujica) koga od milja zovu i Pepe, bio je predsednik Urugvaja od 2010. do 2015. i bio je najsiromašniji predsednik na svetu. Njega nikakav styling nije interesovao. Ali je on neizmerno velika dobra doneo Urugvajcima. Nama, na vagone žive vage mereni, političari (koji se bude i koji ležu na spavanje sve u, jel’te, stajling maniru) nikada neće učiniti ni delić dobra u poređenju sa onim što je učinio Muhika. Stajling političara? Ne možemo očima da ih gledamo, a još i to kako su odeveni. Da treba još i da ih gledamo – nema većeg sadomazohizma.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *