Kasni 70 minimalaca bivšim radnicima iz Niša

Blizu sedamdeset bivših radnika propalih niških firmi, nekadašnjih proizvodnih industrijskih giganata, i dalje čeka na isplatu dela glavnice duga u vidu jednokratne novčane pozajmice u visini republičkog minimalca. Razlog kašnjenja uplate državne „pomoći“, koju je primilo preko 8 i po hiljada Nišlija je, prema rečima nadležnih, isključivo administrativno- tehničke prirode, a taj novac će, tvrde, biti isplaćen najverovatnije u toku prve nedelje aprila.

arhivska slika – radnici Elektronske industrije u štrajku

Iako je još pre više od mesec dana zbog slabog priliva para iz državne kase u gradski budžet, nakon prvobitnog kašnjenja isplate minimalne zakonske pomoći bivšim radnicima niških preduzeća, zvanično objavljeno, da su svi prijavljeni građani koji su ispunili uslove dobili obećani novac, na mejl Redakcije stiglo je obaveštenje da ipak ima još Nišlija, kojima se duguje.

Molim vas da se kao medij, koji je pomno sve vreme pratio naš problem, raspitate šta je sa nama koji još nismo primili obećani minimalac, a kako nam je objašnjeno zbog neke greške u papirologiji, mada nam je rečeno da će to biti sređeno još pre desetak dana, napisao je bivši radnik EI koji nije želeo da mu ime bude objavljeno u javnosti, i dodao da su nadležni obećali da će svi( a prema njegovim tvrdnjama ima ih sedamdesetak) biti obavešteni putem medija…

Ovu informaciju, za Građanin su potvrdili i u niškom Centru za socijalni rad, sa obrazloženjem da nema potrebe za nikakvom bojazni, jer će svi preostali radnici dobiti novac.

Tačno je da ima još 64 ili 65 ljudi koji još nisu primili 21 300 dinara, i problem je nastao prilikom unošenja podataka, odnosno tehničke je prirode, pojasnio je za naš portal Zoran Jović, direktor Centra, i rekao da su uglavnom u pitanju sitne greške uglavnom sa obe strane, i podnosilaca zahteva i onih koji su ih obrađivali, ali da su one bile dovoljne da dođe do zastoja.

Kako je najavio Jović, trebovanje novca koji je potreban za isplatu zaostalog dugovanja, već je urađeno još pre desetak dana i navodi da imaju uveravanja iz resornih ministarstava da će isplata biti obavljena nakon izbora, odnosno prve nedelje aprila najverovatnije.

Podsećamo, nakon višegodišnjih pregovora, na hiljade radnika očekivalo je rešenje za svoja probleme još krajem prošle godine, kada je „ekspertski tim“ trebalo da smisli način isplate dugovanja, ali ponuda takve vrste, ni do dan danas nije stigla iz prestonice.

N.Marković

1 Comment

  1. Pa , normalno je što radnicima ne isplaćuju !!!!
    Kako bi po 50-60 punih autobusa „šetalo“ Srbijom … a gde
    su soci i senfići za „obožavaoce“ ?
    Neko mora i da odgladuje nevidjenu tudju zajebanciju
    i bolest !

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *