Kineski jazz sastavi prvi put u Srbiji – “Golden Buddha” i Li Gao Yang Group na Nišvilu

Nišville jazz festival predstaviće na ovogodišnjem izdanju, prvi put u Srbiji i dva jazz sastava iz Kine. Reč je o grupama Golden Buddha Jazz Group i Li Gao Yang Group.

kineski-golden-buddha-jazz-

Gostovanje kineskih džezera prvi je konkretan rezulatat posete direktora Nišvila Ivana Blagojevića Kini prošle jeseni, a na poziv Ministarstva kulture i Kineske jazz asocijacije.Tom prilikom direktor najposećenijeg jazz festivala u ovom regionu imao je priliku i da se u Pekingu, Šangaju i Guandžou lično proveri ne samo velike džez potencijale Kine, već i da se uveri da sledeća velika stvar, kada je reč o džezu – verovatno dolazi iz najmnogoljudnije zemlje na planeti. Iako je kineska kulturai do sada dosta puta bila predstavljana u Srbiji, ovo je prvi put da u ovom delu Evrope gostuju i kineski džez muzičari, a o tome koliko se pažnje ovoj vrsti muzike posvećuje pažnja govore i podaci da u Kini postoji nekoliko veoma respektabilnih festivala na kojima osim domaćih muzičara nastupaju i najveća imena svetskog džeza, kao i da je čuvena Berklee jazz akademija otvorila svoju filijalu u Guandžou.

Sastav Golden Buddha Jazz Band, na krajnje originalan i upečatljiv način kombinuje elemente tradicionalne kineske muzike (uz miks “klasičnih zapadnjačkih” i tradicionalnih kineskih instrumenata) sa zapadnim formama (jazz, new age, eksperimentalna muzika…). Ovaj sastav čine neki od najpoznatijih kineskih jazz muzičara, a predvodi ih klavirista i kompozitor Kong Hong Wei po čijem nadimku (The Golden Buddha) bend i nosi ime. U grupi su još i Adam Huang (koji je inače i potpredsednik Kineske jazz asocijacije) – električni bas, Li Gao Yang – saksofon, Shao Ha Ha – bubnjevi, Martin Feng – električni kineski ruan, Ding Xiao Kui – kineska flauta i Chang Jing – kineski cimbel (zheng).

 

Drugi kineski sastav koji će se predstaviti publici Nišvila je Li Gao Yang Group – po stilskoj orijentaciji bliži savremenim “tradicionalnim” džez kretanjima, a koji predvodi Li Gao Yang, inače, prvi kineski jazz umetnik sa kojim je intervju objavio poznati sajt “All About Jazz” i prvi dobitnik priznanja za izuzetnog instrumentalistu na dodeli “Kineskih muzičkih nagrada”. Li je počeo da uči muziku sa četiri godine, a već sa osam se posvetio saksofonu. Imao je priliku da uči kod mnogih poznatih saksofonista, medju kojima su i Jerry Bergonzi i George Garzone, sa kojima je tokom proteklih par godina u Danskoj snimio zajedničke albume objavljene na etiketi Bailey Records: “East Meets West” (Jerry Bergonzi) i “Boss Tenors” (Jerry Bergonzi, George Garzone). Članovi njegovog sastava su i Chen Hong Wei – gitara, Hu Hao – bas i Shao Ha Ha – bubnjevi.

Gradjanin.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *