Kino foto klub „Film novosti“ organizuje projekciju filmova treće generacije pionira filma u Nišu

U maloj sali Niškog kulturnog centra, u sredu 21. februara u 19 sati, održaće se projekcija filmova koji su treća generacija pionira filma u Nišu. Projekciju organizuje kino foto klub „Film novosti“, a svi zainteresovani će moći da pogledaju prvi niški profesionalni kratki igrani film „Bekstva“ iz 1972. godine kao i film „Kvo vadis TV“ iz 1976. godine.

Režiju filma „Bekstva“, potpisuje Stanimir Mančić a glavne uloge tumače Slavoljub Denčić i Mima Janković. Film „Kvo vadis TV“ iz 1976. godine je u režiji Branislava Miltojevića.

Kako navodi Miltojević, period od 1969. do 1974. doba je najvećeg umetničkog uspona niškog kino-amaterskog pokreta. Tada su nastala i najbolja ostvarenja članova KFK „Film novosti“, čiju pionirsku produkciju kruniše kratkometražni igrani film „Bekstva“ Stanimira Mančića, realizovan na 16-milimetarskom formatu.

„Grad Niš poseduje bogatu i razuđenu tradiciju razvoja amaterskog filma. Uslovno rečeno možemo da izdvojimo dva perioda u razvoju kino-pokreta: vreme pionira koje obuhvata period između dva svetska rata i posle Drugog svetskog rata, i doba kino klubova, koje uslovno može da se prati od proleća 1960. godine, kada je organizovan petodnevni seminar za kino-amatere koji je vodio naš poznati sineasta, profesor Marko Babac, pa sve negde do druge polovine 80-ih godina prošlog veka, kada jenjava rad i kreativni entuzijazam članova Kino foto kluba „Film novosti“ – navodi Miltojević.

Članovi FKK „Film novosti“ su od 1970. do 1985. godine sa uspehom organizovali jedan od najpoznatijih eks-jugoslovenskih smotri „uzanog filma” – Festival amaterskog igranog filma Naisus.

M.T.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *