Kling Klang Klunker – Retro igra koja će testirati vaše veštine

Društvena igra Kling Klang Klunker već na prvo „upoznavanje“ ostavlja odličan utisak kako na decu, tako i na odrasle. Toranj od kristala, od koga se sastoji, pre svega, vizuelno privlači dečiju pažnju, pa se i najmlađi lako zainteresuju. Zbog toga je često omiljeni „gost“ u porodičnom okruženju, ali neretko se igra i u klubovima društvenih igara, gde je okarakterisana kao „igra za opuštanje“. Osim dobre zabave, osobama sa invaliditetom može biti od značaja jer pomaže u vežbanju motoričkih sposobnosti, kao i logike.

Igra za opuštanje

Trenutno je jedna od najpopularnijih igrica „za relaksaciju“ u niškom Klubu društvenih igara „Geek house“. Kažu, da je prva na listi, kada treba napraviti pauzu od nekih ozbiljnijih igrica, koje zahtevaju punu pažnju i koncentraciju.

U igri se koristi toranj od prstenova i kristala i budak. Toranj se poređa, tako da prstenovi budu unutra, dok se kristali nasumično ređaju na svakom prstenu. Svaki igrač ima pravo tri puta da budakom udari toranj. Cilj igre je da se izbiju kristali, ali tako da stub (toranj), odnosno prstenovi ostanu netaknuti. Svaki igrač skuplja kristale, koje je izbio, a igra se završava kada se istresu svi dijamanti, odnosno kristali“, uvodi nas u igru jedan strastveni ljubitelj društvenih igara.

Kling Klang Klunker – Retro igra koja će testirati vaše veštine

Jednostavna pravila

Postoje providni, roze i crveni kristali, koji nose po jedan, dva i tri poena. Možete dobiti i negativne poene, a dobijaju se kada se skine ceo točak, odnosno prsten i tada igrač gubi 10 poena.

Dakle, poenta je da se istresu samo dijamanti, što zahteva preciznost i pažnju, da se stub ne bi srušio. Pobednik je onaj ko sakupi najviše kristala. Ukoliko neko sruši sve prstenove, odnosno ceo stub, automatski je izgubio, jer se, kao što smo rekli, za svaki od njih oduzima po deset poena.

Pravila mogu da se menjaju, tako da recimo u jednom potezu možete budakom umesto tri, udariti jednom ili dva puta. Igra je predviđena za dva do sedam igrača, za decu preko šest godina, mada je uspešno savladavaju i mlađi.

Preteča je čuvene igre Jenga, u kojoj imamo drvene blokove, koji se ređaju na poseban način, tako da dobijemo 18 spratova. Cilj ove igre je povećati visinu tornja, tako da on ne padne. Takođe zahteva pažnju, inteligenciju i spretnost, a igru gubi onaj ko sruši kulu. Postoji već 40 godina i još uvek je izuzetno popularna.

Kling Klang Klunker – Retro igra koja će testirati vaše veštine

Odlična za vežbanje motorike

Kling Klang Klunker je njena moderna verzija, takođe sa  jednostavnim pravilima,  ali je i za nju, kao što vidimo, potrebno biti spretan, pažljiv i strpljiv. Potrebna je logika kako bi dobro odigrali potez, ali odlična je i za vežbanje motorike. Iz tih razloga, može se preporučiti i osobama sa invaliditetom, kako bi na jedan opušten i zabavan način vežbali motoriku (u skladu sa mogućnostima, odnosno stepenu i vrsti invaliditeta).

Ukoliko detetu mogućnosti dozvoljavaju, u odnosu na invaliditet koji ima, ova igrica je odlična za razvijanje logičkog razmišljanja i spretnosti, gde udariti i kojom jačinom, kako bi došao do cilja“, kaže Marija Pavlović, diplomirani defektolog.

Ona dodaje da se na ovaj način, deca uče da budu strpljiva i čekaju red. Pored toga, ističe da je vrlo bitno što pomoću ove igrice može da se vežba vizuelno motorna kordinacija, odnosno koordinacija oko – ruka.

To znači da dete vežba sposbnost da prilikom određene aktivnosti, u ovom slučaju igre, može istovremeno koristiti čulo vida i ruku. Zapravo ova sposobnost detetu omogućava da usmerava svoj pokret korišćenjem informacija koje dobije putem očiju“, zaključuje Marija.

Igra se može igrati na različitim nivoima veština, tako da u njoj mogu uživati ljudi sa širokim spektrom sposobnosti. Sve u svemu, Kling Klang Klunker je jednostavna i zabavna društvena igra koja može biti dobra za osobe sa invaliditetom tako što pruža zabavnu i zanimljivu aktivnost.

Gradjanin.RS / D.N. / D.I.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *