Književna kolonija u Sićevu večeras počinje – na okupu 26 pisaca

Književna kolonija u Sićevu, koja će okupiti brojne eminentne pisce, počinje večeras u 19 sati uz nastup gudačkog kvarteta „Creativo“. Ova međunarodna kolonija održava se po 27. put, a nagradu „Ramonda Serbika“ koja se dodeljuje za ukupan doprinos književnost ove godine dobio je novosadski pesnik Vladimir Kopicl.

foto: NKC (arhivska slika)

Sićevačka književna kolonija trajaće do 17. septembra, dok će deo programa biti održan i na određenim lokacijama u Nišu.

Prema programu za četvrtak 14. septembara od 9 do 13 sati najavljen je obilazak Sićevačke klisure, Manastira Sveta Petka i Vidikovca Gradište. Promocija romana „Lift (ni)je za dvoje Hrista Petreskog zakazana je istog dana od 19 sati u maloj Sali Niškog kulturnog centra. Za kraj tog dana najavljen je književni miting i muzika od 21 sat u dvorištu Univerziteta u Nišu (Banovina), na kome će učestvovati svi polaznici Kolonije, književnici Društva književnika i prevodilaca Niša, a biće održan i koncert niškog benda „Arnold Layne & Alhemija“.

Poseta niškim muzeijma i književni čas u niškim gimnazijama Svetozar Marković i Stevan Sremac održaće se 15. septembra u petak u periodu od 10 do 12 sati. Istog dana će u narodnoj biblioteci „Stevan Sremac“ biti održan okrugli sto sa početkom u 12 sati, na kome će učestvovati Vladimir Kopicl, Vladislav Bajac, Velimir Kostov i mnogi drugi. Uručenje nagrade „Ramonda Serbika“ i predstavljanje svih polaznika Kolonije održaće se u Gradskoj kući u 19 sati.

Dani žalfije najavljeni su za subotu 16. septembra od 12 sati. Istog dana od 18 sati organizovana je poseta vinskom podrumu Malča, a zatim sledi uručenje nagrade „Mikina čaša“.

Na književnoj koloniji „Sićevo“ učestvuju Ljubica Arsić, Sonja Atanasijević, Vladimir Pištalo, Darko Tuševljaković, Aleksandar Šurbatović, Dejan Matić, Krsta Popovski, Goran Stojčić, Vladislav Bajac, Dragan Bošković iz Beograda, Jasmina Topić iz Pančeva, Kaja Pančić iz Pirota, Srđan Srdić iz Kikinde, Hristo Petreski iz Skoplja, Vladimir Kopicl iz Novog Sada i Nišlije Vladimir Stanimirović, Aleksandar Kostadinović, Zoran Ćirić, Blage Petruševski, Dalibor Popović Pop, Željko Mitić, Marijan Cvetanović, Ivica Živković, Nenad Cvetičanin, Goran Živković i Bojan Ilić Bokerini.

Za sve posetioce otvaranje ove manifestacije, organizovan je besplatan prevoz do Sićeva, a polazak je večeras u 18 sati ispred Doma Vojske.

D. Nikolić

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *