Književno veče posvećeno proti Simi Žikiću

Narodna biblioteka „Stevan Sremac” Niš u saradnji sa Narodnom bibliotekom „Njegoš” iz Knjaževca večeras u 19.00 sati organizuje veče posvećeno književnom stvaralaštvu knjaževačkog prote Sime Žikića. Predstaviće se izdanja edicije „Zaveštanje“ posvećene književniku Simi Žikiću i Zbornik radova o delu Sime Žikića.

klik za uvećanje

U programu će učestvovati prof. dr Goran Maksimović, istoričar književnosti i Vladana Stojadinović, urednik edicije. Ovom prilikom biće prikazan i film „Zaveštanje Sime Žikića.”

U ediciji „Zaveštanje” Narodna biblioteka „Njegoš” priredila je i objavila sedam Žikićevih knjiga, nastalih iz njegove pisane, prevashodno rukopisne zaostavštine.

Zbornik radova „Sima Žikić, svedok vremena” osma je knjiga edicije, nastala sa namerom tumačenja književnog opusa Sime Žikića i predstavljanja pisca kao značajnog hroničara jugoistočne Srbije, pa i šireg prostora Srbije, s kraja 19. i prve polovine 20. veka.

Zbornik je nastao u saradnji Narodne biblioteke „Njegoš” i Departmana za srpsku i komparativnu književnost Filozofskog fakulteta u Nišu.

D.V.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *