Koje cene turisti mogu da očekuju ukoliko letuju u Grčkoj?

I ove godine veliki broj Srba, pa i Nišlija odlučilo je da svoje letovanje iskoristi tako što će obići neke od prelepih plaža Grčke. Mnogi aranžmani rasprodati su još u januaru, po rečima predstavnika agencija, ali veliki broj sugrađana juri i takzvane „last minut“ ponude kako bi uštedeli za prevoz i smeštaj.

foto: gradjanin.rs

Prema rečima sugrađana, jedan od razloga zašto se svake godine vraćaju Grčkoj je svakako ljubaznost i gostoprimljivost Grka, kao i prelepe plaže i čisto more. Što se tiče cena osnovnih namirnica, one su definitivno „jače“ kada se uporede sa cenama u Srbiji, ali ukoliko se malo povede računa prilikom trošenja novca, na letovanju možete proći sasvim pristojno.

Cene se donekle razlikuju od mesta do mesta, ali otprilike cena hleba kreće se od 0,6 do 1,3 evra, u zavisnosti od toga da li uzimate „običan“ ili „rezani“, zatim litar mleka je od 1 do 1,5 evra, pakovanje od 6 jaja može se naći za 0,8 evra, a negde ćete ih platiti i 1,3 evra. Jogurt košta između 2 i 3 evra, testenine jedan evro, dok je na primer sir dosta skuplji pa jedan kilogram košta od 6 do 7 evra. Važno je napomenuti da se u Grčkoj pije uglavnom flaširana voda, ali paket vode se kreće od 1,2 do 1,5 evra, tako da je cena zaista povoljna. Savetujemo vam da obiđete više marketa jer se cene drastično mogu razlikovati, a treba pratiti i njihove popuste, jer se na taj način dosta može uštedeti.

Što se tiče voća i povrća, cene u grčkim letovalištima se ne razlikju mnogo od cena u Nišu. Pa tako kilogram paradajza košta od 0,4 do 1,2 evra, krompir od 0,5 do 0,7 evra, krastavac oko 0,5 evra, dok na primer breskve koštaju oko 1 evro po kilogramu, toliko su i kajsije, kao i limun.

Cene rekvizita za plažu su takođe pristupačne, pa suncobrane možete kupiti po ceni od 5 do 8 evra, peškire možete naći i za 4 evra, prostirke se kreću oko 3 evra, dušeke na naduvavanje možete kupiti za 4 do 8 evra, a jadranke su na primer od 2 do 5 evra. Ukoliko odlučite da na plaži iznajmite ležaljke i suncobrane, uglavnom to možete učiniti uz naručeno piće, bez dodatnog plaćanja. Cene pića na plaži su nešto više, pa je tako cena kafe od 2,5 do 3,5 evra, pivo je od 3 do 5 evra, dok je cena sokova od 3 do 4 evra.

Mladi ljudi najviše novca troše uglavnom na provod, pa ukoliko ste odlučili da svake večeri na moru posetitu neku od diskoteka ili barova, svakako ponesite više novca. Što se tiče alkohola, cena piva je od 3 do 6 evra, kokteli se kreću od 5 do 10 evra, dok žestoka pića koštaju u proseku od 2,5 do 6 evra.

Treba napomenuti da su cigarete duplo skuplje nego u Nišu, pa ih kupite ovde, ili još bolje, u Makedoniji, gde su jeftinije u proseku za 60 do 100 dinara, nego kod nas.

Naravno, ono u čemu turisti najviše uživaju što se hrane tiče je svakako giros, tradicionalno grčko jelo pa se giros sendvič može kupiti po ceni od 2 do 2, 8 evra. U restoranima možete na primer uživati u školjkama po ceni od 7 do 10 evra, dok je cena mešanog mesa za dvoje od 15 do 20 evra. Cena riba kreće se od 7, pa do 50 – 60 evra, a cena salate je od 2 do 6 evra.

Važno je napomenuti da u mnogobrojim grčkim letovalištima, domaćini znaju da govore srpski ili makar razumeju naš jezik, tako da u velikom broju slučajeva nema jezičke barijere. Takođe, videćete i cenovnike u mnogim restoranima na našem jeziku, jer veliki broj Srba letuje u ovoj zemlji.

Sve navedeno predstavlja prosek cena u grčkim letovalištima, međutim ukoliko letujete na nekom od popularnih grčkih ostrva, imajte na umu da su cene nešto više u odnosu na druga mesta u Grčkoj.

Dijana Vasić

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *