Komunalne inspekcije čekaju veća ovlašćenja

Od početka godine, na teritoriji najveće gradske opštine Medijane, komunalni inspektori obavili su na desetine akcija suzbijanja vanpijačne prodaje i drugih kontrola. Međutim, kako tvrde nadležni, trenutni zakon predviđa da lica u prekršaju kažnjavaju isključivo komunalni policajci, odnosno, u zavisnosti da li je izdat nalog ili kazna,  uglavnom kasnije o tome u većini slučajeva odlučuju sudovi.

161017-ulicnaprodaja

Upravo je to, navode u opštini, najveća kočnica u efikasnijem rešavanju problema, ali bi sa promenom zakona, koji je najavljen za početak iduće godine sve trebalo da bude drugačije.

Mi smo stalno na terenu, kao najveća opština imamo dovoljno ljudi koji mogu da pokriju teritoriju, ali sve je to džaba kada nemamo dovoljno ovlašćenja da budemo samostalni, već uvek moramo da radimo zajedno sa komunalnom policijom i iako imamo odličnu saradnju opet ne možemo sve da postignemo, izjavio je za Gradjanin.rs Saša Markešić, načelnik opštinske uprave GO Medijana.

Kada se zakon bude promenio, mi ćemo kao i policajci moći da na licu mesta kažnjavamo lica koja čine prekršaj i sve će ići preko nas i komunalne a ne više preko suda, tako da će sve biti efikasnije.

Neretko je slučaj kažu nadležni, da se svi međusobno poznaju na ulici, pritom misleći da svi vanpijačni prodavci znaju i inspektore i policiju, tako da se „prepadi“ teško sprovode, jer nastane opšti metež i jurnjava, pa retko koga često puta i zateknu sa improvizovanom tezgicom na trotoaru.

U našoj nadležnosti sada su samo prodajni objekti na ulici, mislim na tezge oko pijace i slično, ali svakako u stalnim razgovorima sa našim ljudima , najkritičnija tačka, kada pričamo o vanpijačnoj prodaji jeste pijaca „Boško Buha“ na Bulevaru Nemanjića, mada ništa nije bolja situacija ni kod kružnog toka na Trošarini, ističe Markešić i dodaje da od pre godinu dana puno slučajeva prijavljenih ima da se „tezgice“ pojavljuju ispred velikih supermarketa, što često zna i da smeta menadžmentu tih firmi.

Naš sugrađanin, autor sportske emisije „Zona sporta“ Goran Stanković kaže „da su uopšte komunalni inspektori bave raznim nadležnostima, a da za komunalni red, imaju malo vremena“.

Komunalna inspekcija je prenatrpana nekim poslovima pa između ostalog i vanpijačnom prodajom. Njih ima malo tako da je moguće da zajedničkim akcijama sa republičkim inspekcijama mogu da posebnom strategijom krenu u iskorenjavanje vanpijačne prodaje. I ne samo to, već da krenu i u kontrolu okoline niških zgrada, reke i drugih delova Niša gde je normalno regulisati komunalni red – kaže Stanković.

N.Marković

Medijski sadržaj sufinansiran sredstvima za javno informisanje grada Niša

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *