Koncertni razgovori na Constantinus festivalu

Četvrto veče međunarodnog festivala Constantinus biće posvećeno savremenoj muzici vojvođanskih autora. Ono što će ovaj koncert učiniti još interesantnijim jeste obraćanje kompozitora publici čija su dela na repertoaru.Oni će govoriti o specifičnostima i položaju savremene muzike u Srbiji, kao i o konkretnim kompozicijama koje će biti izvedene. Koncert će biti održan u ponedeljak, 13. juna u Simfonijskom orkestru. Početak je zakazan za 20 časova.Razgovor će moderirati muzička teoretičarka Nataša Tasić. 

constantinus
foto: Constantinus

Na programu su 2 studije za klavir i 3 studije za flautu Đorđa Markovića, Duel za harmoniku i kontrabas Ljubomira Nikolića, Atto za klavir Svetozara Nešića, Ave Maria i Odjeci Žutibora
Stanislave Gajić.

Grupa kompozitora mlađe generacije iz Vojvodine je od 2012. godine zajednički nastupala 12 puta u okviru projekata Savremena kompozicija u Vojvodini i Programa „2K+“ Zavoda za kulturu Vojvjodine. Kroz javne nastupe i muzička i notna izdanja, publici se svojim poststudijskim stvaralaštvom do sada predstavilo 14 autora mlađih od 40 godina. Premijerno je izvedeno preko 30 novih dela za različite ansamble i solo instrumente.

Fokus projekata bio je usmeren na rešavanje problema domaćih kompozitora koji retko imaju prilike da publiku upoznaju sa svojom muzikom. Njima je omogućeno da se kroz jedan koncert godišnje predstave javnosti, kao i da nakon toga dobiju zvanično muzičko izdanje.
Program „2K+“ realizuje se kao antifestivalski program koji se sastoji od više koncertnih nastupa godišnje, kompozitorskih radionica, predavanja, kao i nastupa savremenih umetnika iz oblasti elektronske muzike u „off programu“.

Ovaj program se predstavlja niškoj publici u okviru projekta Susreti koji realizuje Centar za unapređenje umetnosti i kulture Koncept iz Niša, uz podršku SOKOJ-a.

Marta Savić

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *