Konfuzija oko plaćanja troškova održavanja zgrada u Nišu

Plaćanje duplih troškova održavanja postoji i u Nišu. Gde i kako će se utrošiti novac zavisi od volje upravnika koji se o izdacima dogovara sa stanarima.

Postoje zgrade koje su potpisale ranije uggovore sa javnim preduzećem „Niš stan“ o održavanju zgrada, ali sada sakupljaju novac za istu ili sličnu uslugu po Zakonu o lokalnoj samoupravi.

Upravnik jedne od zgrada u Nišu B.P. kaže da je zakon o tome jasan, ali da je nejasno šta je čija nadležnost.

Nejasnoće u svakom slučaju vladaju oko tih ugovora sa javnim preduzećima, ali jedno je jasno. Postoje dva fonda koja stanari sakupljaju. To su Fond za tekuće održavanje i Fond za investiciono održavanje. „Niš stan“ je još pre uvođenja upravnika potpisao ugovore sa nekim brojem zgrada tako da oni sada održavaju liftove u tim soliterima, ali ne vrše krupne popravke jer se ta suma izdvaja iz Fonda za investiciono održavanje. „Niš stan“ sigurno neće da dođe da menja sijalice u hodnicima jer se sijalica plaća iz Fonda za tekuće održavanje. Dodatnu konfuziju stvara i to što su neki stanovi potpisali ugovore sa „Niš stanom“ tako da i to plaćaju,a  poseban problem su grejne instalacije čije se održavanje takođe plaća – priča nam jedan od upravnika zgrade u Nišu.

On kaže da trenutno u Nišu su u najgorem stanju oluci, ravni krovovi i dimnjaci.

Najčešće oko te naplate troškova pribegavam da „situaciju stavim na sunce“ pred stanare. Objasnim šta kaže zakon, šta je najjeftinije i u principu oni sami odluče kako će se plaćati neka popravka, nabavka i slično. Do sada su se neki bunili, ali kada im lepo predstavim zakon, oni vide da je svaka pobuna bespredmetna jer će ostati bez važnih životnih uslova – kaže B.P.

M.S.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *