Konstantin u Subotici

[dropcap color=“#DD3333″ type=“square“]g[/dropcap]rađanin: Hadži Dalibor Marković

dalibor markovic

Uticajni američki list The New York Times uvrstio je Suboticu na svoju listu destinacija u svetu koje treba posetiti u 2014. godini .  Tako i vokalna grupa Kontantin počinje ovu, 2014. godinu, koncertom baš u Subotici i to na veliki praznik, Dan Svetog Save. Tim povodom moj sagovornik bio je Bojan Stanković, master muzičkih nauka i profesor muzike, inače, moj veliki prijatelj i jedan od osnivača grupe Konstantin. Razgovor je vođen per si.

 

[dropcap color=“#DD3333″ type=“square“]g[/dropcap]rađanin: Vokalna grupa Konstantin u novoj godini započinje nastupe koncertom u Subotici. Da li je ovo Vaše prvo gostovanje u Subotici i, uopšte, u Vojvodini?

Nastupali smo u Vojvodini prethodnih godina. Imali smo dva koncerta u Kikindi i jedan u Novom Sadu, ali sada ćemo po prvi put imati priliku da se predstavimo subotičkoj publici celovečernjim koncertom.

1081396_10203109971452244_1141488069_n[dropcap color=“#DD3333″ type=“square“]g[/dropcap]rađanin: Kada i gde će koncert biti održan i ko je organizator ovog kulturnog događaja?

Koncert ce se održati 25. januara u sali Srpskog kulturnog centra Sveti Sava, a poziv smo dobili od čelnih ljudi i organizatora Srpskog kulturnog centra iz Subotice. U pitanju je muzičko veče u okviru XXII Svetosavske nedelje, koja će ove godine trajati od 21. do 27. januara i u okviru koje će se održati niz kulturnih manifestacija poput izložba slika, promocija knjiga, predavanja, koncerata. Čitav kulturni događaj je organizovan uz blagoslov episkopa bačkog Irineja, koji će svojom besedom otvoriti XXII Svetosavsku nedelju u Subotici.

[dropcap color=“#DD3333″ type=“square“]g[/dropcap]rađanin: Recite nam, Bojane, kojim programom ćete se predstaviti publici u Subotici?

Ovom prilikom izabrali smo kompozicije iz žanra pravoslavne duhovne i srpske etno muzike. Godina 2014. je stogodišnjica od početka Prvog svetskog rata i tim povodom ćemo na koncertu premijerno otpevati numeru Tamo daleko, koju sam aranžirao specijalno za ovu priliku.

[dropcap color=“#DD3333″ type=“square“]g[/dropcap]rađanin: Pretpostavljam da je velika čast učestvovati na ovakvim kulturnim događajima. Koliko to Vama znači i da li posle Subotice ima najava za još gostovanja i koncerata?

Ove godine krećemo iz Subotice sa jednom pozitivnom energijom i želja je da u svetosavskom duhu nastavimo da radimo i širimo srpsku kulturu i našu umetnost na bilo kom mestu na svetu, bilo to u Srbiji ili inostranstvu. Najave za mnoga gostovanja postoje. Imamo poziv da otvorimo prestižni Kotor Art Festival u Kotoru 1. jula, da održimo nekoliko koncerata u Crnoj Gori, pozivi nam stižu iz Poljske, gde smo prethodne dve godine učestvovali na Festivalu srpske kulture u gradu Bijalistoku, tu su zatim Mokranjčevi dani i stogodišnjica od smrti našeg velikog kompozitora Stevana Stojanovića Mokranjca, i bila bi nam velika čast da prvi put učestvujemo i na tom festivalu. Veliki broj gradova u Srbiji izrazilo je želju da održimo koncerte kod njih, a planiramo ove godine da organizujemo koncert i u Nišu.

1059777_10203109971732251_1638257224_n

[dropcap color=“#DD3333″ type=“square“]g[/dropcap]rađanin: Bojane, ovim pozivamo subotičku publiku da dođe na koncert 25. januara, koncert počinje u 19 časova u sali Srpskog kulturnog centra Sveti Sava, i da Vam to bude dobra uvertira za nastavak koncertne sezone?

Hvala puno, a obećavamo dosta kvalitetne muzike.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *