Korupcija i dalje ukorenjena u temelj srpskog društva

Korupcija je i dalje ukorenjena u temelj srpskog društva, rezime je današnjeg skupa koji je organizovao Lokalni antikorupcijski forum u Skupštini grada pod nazivom „Antikorupcijski dijalog“. Jedna od osnovnih zamerki u iskorenjavanju korupcije je nekažnjavanje osoba koje su prekršile zakon, uzele mito, „namestile“ tender ili javnu nabavku.

Posle uvodnih reči, na brojna pitanja građana je odgovarao gradonačelnik Niša, Darko Bulatović i drugi učesnici skupa.

Saša Kostić, predsednik Udruženja stanara rekao je da je ovo udruženje podmnelo 17 krivičnih prijava protiv direktora niških firmi za koje pšostoji sumnja da su mešetarili s putnim nalozima, cenama usluga i slično. Milosav Jukić iz istog udruženja je postavio pitanje da li će se nešto učiniti na kažnjavanju osoba koje su vodila preduzeća, čije je propuste obelodanila Državna revizorska institucija saopštivši da je 1,6 milijardi dinara nenamenski potrošeno.

Sve krivične prijave koje smo podneli protiv većine direktora u Nišu su usledile nakon analize i svi njihovi propusti ili krivična dela iz oblasti kriminala smo povezali sa odgovarajućom tačkom u zakonu. Kako je moguće da već više od 20 godina niko ne odgovara, a velike sumnje postoje za krivičnu odgovornost?- rekao je Saša Kostić iz udruženja.

Bulatović je rekao da će oni koji su prekršili zakon biti procesuirani.

Navodi DRI se proveravaju i verujte svi oni kod koji se ispostavi da nisu obavljali posao kako zakon nalaže, biće pokrenut sudski proces. Znači, svuda tamo gde ima elemenata da bude pokrenut krivični proces, to će biti učinjeno. Ne postoji drugačije rešenje, ali pre svega moraju postojati dokazi– rekao je Bulatović.

Jedna Nišlijka je optužila direktora Dečije ustanove „Pčelica“ Zorana Jonića da sprovodi razne pritiske na radnike javnog preduzeća, a Bulatović je naveo „da je potpuno upoznat sa odnosima u tom preduzeću, ali da njega (Jonića) postavlja i smenjuje neko drugi, a ne gradonačelnik.

Zoran Gavrilović iz Biroa za društvena istraživanja je primetio „da nema za sada pomaka u sistemskom iskorenjavanju korupcije“.

Za sada prvi u tome je LAF iz Niša i možda nešto krene na bolje u Vranju, ali na žalost borba protiv korupcije se i dalje tromo odvija. Mi imamo sve zakone koji suzbijaju korupciju, ali ambijent u kome se oni (ne) sprovode uopšte nije povoljan. Mi u stvari stvaramo antikorupcijska Potemkinova sela i zato je jako bitno da se na lokalu iskorenjava korupcija i to uz pomoć građana – rekao je Gavrilović.

Na skupu su govorili Rade Rajković, predsednik Skupštine gradac Niša, Vladan Joksimović iz Agencije za borbu protiv korupcije i Zorica Miladinović, koordinatorka LAF-a u Nišu.

M.S.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *