Kozaci dočekali ikonu Vladičice Bogorodice iz Rusije (Foto)

Ikonu presvete Vladičice Bogorodice juče su dočekali pripadnici Balkanske kozačke vojske u selu Vitkovac kod Aleksinca. Sa blagoslovom Vladike Arsenija, ikona je stigla u pravoslavni hram Svetog Nestora. Na dočeku je bilo oko 200 duša, a ruske kozake je predvodio general Viktor Vladimirovč Zaplatin.

Kozački kapetan Milan Živković (klik za uvećanje)

Ikona je urađena u Rusiji i verna je originalnoj.

Sama ideja i kompletna realizacija je sprovedena u delo zahvaljujući ruskim kozacima Balkanske kozačke vojske. Oni su bili spona između dve crkve ruske i srpske.

Put od nekoliko hiljada kilometra, kao i sama predaja, ikone koja je sigurno doputovala, zahvaljujući ruskim kozacima kojima balkanska braća duguju veliku zahvalnost, saopštio nam je kozaki kapetan Mirko Stanojević.


O ovoj ikoni se jako malo zna u Srbiji.

Albazinska Bogorodica pod nazivom „Reč je postala telo“, dobila je ime po ruskoj tvrđavi Albazin (sada selo Albazino) na Amuru, koja je osnovana 1650. godine od strane poznatog ruskog Atamana, Erofeja Habarova.

Albazinskii tvrđava postala predmet mržnje kineskog cara i njegovih vojskovođa, koji su sanjali da prošire svoju zemlju na ceo ruski Sibir. Uoči praznika Blagovesti, 24. marta, 1652, došlo je do prvog Kineskog napada. Uz molitve Presvete Bogorodice, pagani su poraženi i vraćeni na njihove granice. Ova pobeda je bila dobar znak za Ruse. Ali borba je tek počela. Mnogi su sinovi Svete Rusije morali da odu u smrt u bitkama za Amuru – za trijumf pravoslavlja na Dalekom istoku.

U junu 1658. godine albazinski odred, 270 Kozaka na čelu sa Onuhrjem Stepanovim, upao je u zasedu. U herojskoj borbi potpuno je uništen od strane Kineza. Neprijatelji su spalili Albazin, i odveli sve stanovnike u Kinu.

Kada su 1655. godine Rusi povratili Albazin došao je i sveti starac Ermogen iz Kirenskog manastira Svete Trojice i doneo sa sobom – čudotvornu ikonu Presvete Bogorodice „Reč postade telo“, nazvanu Albazinska. Blaženi starac je 1671. godine osnovao mali manastir, jedan i po kilometara od Albazina gde je sveta ikona ostala u narednim godinama.

Opet su otpočeli napadi na Albazin. Posle nekoliko neuspešnih napada 10. jula 1685. godine, Albazin je napala vojska od 15.000 vojnika i opkolila tvrđavu. U tvrđavi je bilo 450 vojnika. Prvi napad je odbijen. Tada su kinezi sa svih strana okružili drvene zidove tvrđave ogrevnim drvetom i zapalili ga. Dalja odbrana je postala nemoguća. Tvrđava je napuštena i ponete su sve svetinje među kojima je bila čudesna ikona Albazinska.

Ruski i srpski kozaci u Vitkovcu

Ali Božja Majka nije ostavila izabrani grad bez svoje zaštite. Ubrzo su ruski izviđači prijavili da su se Kinezi iznenada „u žurbi, danju i noću“ povukli, čak i bez pljačke i uništavanja rezervi hrane. Čudesna intervencija zaštitnice ne samo da je oterala neprijatelja sa ruske teritorije, već je i zadržala hranu, koja je bila dovoljna da obnovi grad. Vrlo brzo 20. avgusta 1685. godine, Rusi su ponovo bili u Albazinu.

Prošle su godine, Kinezi su ponovo opkolili tvrđavu. Počela herojska petomesečna odbrana Albazina. Tri puta – u julu, septembru i oktobru – Kineske trupe su napadale tvrđavu.
Do decembra 1686, kada su Kinezi, shvatili nemoć, prekinuli opsadu Albazina, od 826 branilaca ostalo je 150.

Da se nastavi rat sa Kinezima snage nije bilo dovoljno. U avgustu 1690 poslednji kozaci na čelu sa Vasilijem Smirenikovim, junakom albazinske odbrane, napustili su Albazin. Ni tvrđava ni njeni hramovi nisu stigli do neprijatelja: utvrđenja su srušena i uništena od strane kozaka, Albazinsk ikona Bogorodice je premeštena u grad Sretensk, na Šilki, pritoci Amura.
Prošle su godine, došla je nova era ruskog razvoja Amura, U toku leta 1857. godine na obali reke Amur izgrađeno je petnaest sela i gradova uključujući i veliko selo – Albazin na mestu drevne tvrđave Ikone je vraćena u Amursku oblast 1868. godine,

U leto 1900. godine, tokom „bokserskog“ ustanka u Kini, talas pobune stigao je na rusku granicu. Kineske trupe iznenada su se pojavile na obali Amura. Već devetnaest dana neprijatelj je stajao ispred bespomoćnog grada, pod konstantnom artiljerijskom vatrom, preteći da pređe na rusku obalu. U toku bombardovanja u crkvi bogosluženja su bila neprekidna, akatisti su čitani pred čudotvornom Albazin ikonom. I zaštita Bogorodice, kao u drevnim vremenima Albazinovih bitaka, proširena je nad gradom: Kinezi se nisu usudili da pređu Amur, neprijatelj je napustio položaje. Prema pričama kineskih vojnika, oni su u to vreme često viđali, kako su se nad Amurom uzdiže žena u belim odeždama ulivajući u njih strah i nespremnost, a njihove granatae učini bezopasnima.


Već više od 300 godina čudesna Albazinska ikona Bogorodice zaštitila je granice Amure u Rusiji. Pravoslavci je poštuju ne samo kao Patrona ruskih vojnika, već i kao brzo pomoćnocu. Vernici se mole pred ovom ikonom za porod, za majke tokom trudnoće i porođaja – „Bog daje vernicima bogate poklone lekova iz neiscrpnog izvora svetovne ikone Albazinske. Trebalo bi da se zapitamo zašto je ova velika Svetinja došla upravo u predratna vremena. Kada nam preti sukob na Kosovu i Metohiji, i kada nas bela kuga ubija. Nema slučajnosti u Božijim promislima. Bog nas nije ostavio, i ako je većinski deo Srbskog naroda Njega jeste. I poslao nam ovu ikonu Majke Božije da nas čuva, dodaje kozački kapetan Milan Živković.

gradjanin.rs

1 Comment

  1. Sramota, dobrovoljno formirati nekakvu kozačku vojsku koja će da bude kao neka straža, neka fundametalistička policija, da u slučaju da Putin naredi haos oni to i izvrše u svom društvu-državi po nalogu stranca…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *