Kredit za matursko veče

[dropcap color=“#DD3333″ type=“square“]g[/dropcap]rađanka: Sara Gros

dru-maturaPripreme za proslavu maturskih balova roditelje niških maturanata koštaće od 200 do čak 500 evra, mada ima i onih đaka koji će ovu sumu izdvojiti samo za haljine i večernje sandale.Neki maturanti će taoletu skočiti do Beograda, pa i preko granice, do neke susedne države. A da se matura približava poručuju i iz škola koje su već rezervisale termine za „najluđu noć” srednjoškolaca.

Maturu ćemo proslaviti 1.juna, ali za sada ne znamo koliko će to koštati po učeniku. Prošle godine je to bilo 1.700 dinara, ali je matursko veče učenike koštalo i do 3.000 dinara jer su platili trubača u dva navrata, u školsko dvorište i na matursko veče, kao i večeru za goste koje su pozvali, a to su uglavnom profesori koji su im predavali.

Maturanti će krajem aprila i početkom maja krenuće u lov na haljine i ostale potrepštine.

Samo za haljinu i večernje sandale računamo da damo oko 230 evra, kaže majka jedne maturantkinje. Trošak je biti veći kada dodamo cenu torbice, nakita, manikira, pedikira,frizera, šminkera. Verovatno zvuči neverovatno ali smo sve njih moramo da zakažemo već sada jer pred samu maturu nema šanse da uđete u neki salon. Sve u svemu računamo da nas sve košta oko 500 evra, kaže ova majka.

Ima i onih koji će manje potrošiti jer moraju da se uklope u računicu roditelja.

Jednostavna haljina, jednostavna obuća, bez šminke jer to je moj stil, kaže maturantkinja Gimnazije „9.maj”.

Moraću sve da uklopim u nekih 20.000 dinara koliko su roditelji u mogućnosti da mi daju. Najvažnije je da smo te večeri maturazajedno.

Cene u niškim prodavnicama su prilično šarolike kada se radi o svečanim haljinama, cipelama i muškim odelima. Haljine koštaju od tri do osam hiljada dinara mada ima i onih koje su duplo skuplje. Ciple se mogu kupiti po ceni od 3.500 do 6.500 pa naviše, dok svečane torbice koštaju od 1.200, pa do vrtoglavih 4.000 do 5.000 dinara. Mada je uvreženo verovanje da pripema dečaka za matursko veče košta manje, ove godine to pravilo na važi. Za svečanije odelo oni će izdvojiti preko 10.000 dinara, a u nekim prodavnicama samo sako košta i do 9.000 dinara. Cena košulja je oko 2.000, a za pantalone je potrebno izdvojiti od 3.000 do 6.000 dinara. Dobre cipele koštaju od 5.000 do 8.000 dinara. Dobre farmerice, ako se dečaci odluče za tu varijantu, koštaju od 12 do 16.000 dinara.

Zakazali smo najraniji termin za proslavu mature, 26.maja, jer maturanti imaju velike obaveze u to vreme, kaže Nebojša Lekić, direktor Gimnazije „9.maj”.Maturante očekuje priprema i polaganje mature, potom pripreme za upis na fakultet. Sve su to za njih velike obaveze, a za roditelje veliki troškovi, gledamo da sve to nekako uskladimo.

Pravila mature ostaju ista. Strogo se kontroliše unošenje pića u restoran gde se matura proslavlja, a svaki učenik potpisuje ugovor sa vlasnikom restorana da će se pristojno ponašati i pridržavati propisanog reda. Ukoliko dođe do nekih ispada u toku same proslave pozivaju se roditelji učenika koji, u tom slučaju, mora istog trenutka da napusti proslavu.

Ako je neka uteha za roditelje niških maturanata, matura u Begradu je duplo skuplja. Samo za večeru u restoranu beogradski maturanti moraju da plate od 3.600 za večeru na bazi švedskog stola, preko 4.200 i 5.900 do 6.900 ako je u pitanju pevačica Sara Jovanović.

 

 

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *