LAF: Naši članovi nisu u sukobu interesa

Lokalni antikorupcijski forum Niš (LAF) upozorava da pojedini funkcioneri i mediji poslednjih dana iznose neistinite tvrdnje da se njegovi članovi navodno nalaze u sukobu interesa, što predstavlja neosnovan i grub atak na integritet ovog tela.

laf
Lokalni antikorupcijski forum

Laf možda tuži za izrečenu neistinu

LAF sa advokatima razmatra mogućnost pokretanja postupka pred nadležnim organima zbog iznošenja takvih neistina, koje pri tom nanose štetu kredibilitetu ovog samostalnog i nezavisnog gradskog tela, koji predstavlja njegovu najveću vrednost do koje drži i na kojoj insistira. LAF podseća da je u Narodnim novinama prošlog vikenda objavljena izjava gradonačelnika Niša povodom zahteva LAF-a za vraćanje u gradski budžet nezakonito primljenih „funkcionerskih dodataka“ po kojoj ovo telo navodno „ima 11 članova, od kojih je sedam u direktnom sukobu interesa“. LAF je uputio ispravku, odnosno odgovor na takve tvrdnje, ali su te novine odbile da ga objave.

Neshvatljivo ponašanje funkcionera i novina

Ovakvo ponašanje funkcionera i novina je neshvatljivo, tim pre što je činjenica da LAF ima pet članova, od kojih je jedan izašao iz članstva iz ličnih razloga, tako da će se „popuna“ obaviti narednog meseca, kroz dodelu Godišnjih nagrada za borbu protiv korupcije, kako propisuje Lokalni plan za borbu protiv korupcije.

Zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije precizno reguliše sukob interesa, a LAF ni na koji način ne krši bilo koju njegovu odredbu.

Nijedan član LAF-a nije zaposlen u lokalnim organima javne vlasti, ustanovama i preduzećima, niti je na bilo koji drugi način povezan sa gradskim javnim sektorom, institucijama i funkcionerima.

Članovi LAF-a rade volonterski i za svoj rad ne primaju naknadu iz budžeta.

Izabrani su na javnom konkursu, od strane nezavisne Komisije, u kojoj su bili predstavnici Agencije za borbu protiv korupcije, nevladinog sektora i novinarskih udruženja, bez uticaja lokalne samouprave.

LAF izglasan 2013. a konkurs raspisan 2015. godine

Gradsko veće je u novembru 2013. godine formalno potvrdilo izbor članova LAF-a, kroz donošenje odluke o njegovom osnivanju, a bez diskusije o izabranim kandidatima.

Posle ovih niških novina, i Televizija Zona Plus objavila je informaciju da se, kako je juče navela, u „jasnom“ sukobu interesa navodno nalazi i zamenica koordinatora LAF-a Zorica Miladinović, pošto je za jednu nacionalnu televiziju dala izjavu o niškom konkursu za dodelu projektnih sredstava medijima, a pri tom je medij u kojem je zaposlena, dnevni list Danas, učestvovao na tom konkursu i njegov projekat nije prihvaćen. Nesporna činjenica je, međutim, da je Zorica Miladinović za taj medij govorila kao predstavnica LAF-a, što je u medijskom prilogu precizno naznačeno, i da je to učinila, ukoliko se to smatra iole značajnim, nakon završetka konkursa i objavljivanja njegovih rezultata.

Ona je tom prilikom saopštila jedan od zajedničkih zaključaka LAF-a da su 86 odsto novca na tom konkursu dobili mediji koji su, prema ovogodišnjem izveštaju Saveta za borbu protiv korupcije, po vlasničkoj, uređivačkoj ili finansijskoj liniji bliski vlastima.

Ko je čiji sin?

U Godišnjem izveštaju Saveta, koji je taj savetodavni organ Vlade Srbije dostavio članovima LAF-a, jasno je navedeno da je jedan od medija koji je po vlasničkoj strukturi blizak vlastima i Televizija Zona Plus, čiji je vlasnik sin ministra odbrane, koji je istovremeno i funkcioner SNS-a. Prema Zakonu o Agenciji za borbu protiv korupcije, ovakav srodnik spada u „povezana lica koja se opravdano smatraju interesno povezanim sa funkcionerom“.

I dalje obaveštavamo javnost o spornim pitanjima

Naglašavamo da LAF u svom radu, te i u procesu rasprave i glasanja o bilo kom pitanju, strogo vodi računa o poštovanju svog Etičkog kodeksa, tako da ni u ovom slučaju nije bilo sukoba interesa ili bilo koje druge nepravilnosti.

LAF će nastaviti da se na ozbiljan i argumentovan način bavi „funkcionerskim dodacima“ i „medijskim konkursom“, u vezi sa kojima je pokrenuo i određene postupke, a o svim novim činjenicama i dalje će pravovremeno i istinito obaveštavati javnost.

Niš, 5. avgust 2015. godine
Lokalni antikorupcijski forum Niš
Koordinatorka Valentina Krstić

3 Comments

 1. ISTINE RADI, KOJA JE VEC OBJAVLJIVANA, PA JE SVAKO KOGA TO INTERESUJE MOZE ZNATI

  1. Svi clanovi LAF-a su izabrani na javnom konkursu, od strane nezavisne komisije, u kojoj su bili predstavnici Agencije za borbu protiv korupcije, novinarskih udruženja i nevladinog sektora. U komisiji nije bilo nijednog predstavnika lokalne vlasti.

  2. Gradsko vece Nisa je donelo samo formalnu odluku o osnivanju, kojom je potvrdilo izbor od strane TE komisije, bez prava da o Izboru tih ljudi uopste diskutije, a kamoli glasa ili nesto slicno.

  3. Nijedan clan LAFa nije zaposlen u lokalnoj samoupravi, nema bilo kakvu „vezu“ (poslovnu, rodjacku, politicku) sa bilo kojim funkcionerom i nije clan nijedne partije.

  5. Svi clanovi LAFa ne primaju nikakvu nadoknadu za svoj rad iz gradskog budzeta.

  PA SAD VI VIDITE KOLIKO SU „ZAVISNI“.

 2. Koliko su kompetentni to treba proveriti,a dali su u sukobu intersa je bitno samo ako su selektivni.Moralna komponenta je bitna onih koji su u tom telu jer samo tako ce biti transparentni,nepotkupljivi i istrajni.Nadamo se da je taj uslov ispunjen,ali ipak sumnja postoji znajuci nacin na koji su birani i da je bio konsnzus gradskih celnika za svakog kandidata

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *