LAF: Obustaviti izbor „partijskih“ direktora u Nišu

Lokalni antikorupcijski forum Niš (LAF) zatražio je od premijera i Vlade Srbije da se za direktora niškog Doma učenika srednjih škola ne imenuje Mihajlo Marković, uprkos tome što ga je Upravni odbor ustanove predložio za tu javnu funkciju, saopštila je danas ova organizacija.

Niška skupština koja bira kandidate

LAF je takođe zatražio od ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja da uskrati saglasnost na izbor direktora niške Predškolske ustanove “Pčelica“ Zorana Jonića, koga je Upravni odbor te ustanove izabrao za direktora, u trećem mandatu.

LAF je pozvao premijera Srbije i ministra prosvete da odlukom Vlade, odnosno ministarskom saglasnošću, ne obezbeđuju legalitet i legitimitet takvim odlukama, koje su zakonski ili etički pod sumnjom, jer će na taj način saučestvovati, doprineti i promovisati izbor spornih kandidata na javne funkcije.

Član 54. Zakona o učeničkom i studentskom standardu, koji se primenjuje na Dom učenika srednjih škola, predviđa da direktora imenuje Vlada, nakon što Upravni odbor ustanove predloži jednog od kandidata koji je učestvovao na javnom konkursu. Direktor bi trebalo da se imenuje u roku od tri meseca od dana zaključenja javnog konkursa, a ukoliko se to ne dogodi raspisuje se novi konkurs. Prema pisanju medija, Upravni odbor Doma učenika srednjih škola je 3. februara 2017. godine doneo odluku da za direktora predloži Markovića, uprkos tome što je inspekcija Ministarstva prosvete krajem 2016. godine utvrdila da on, koji je tada vršio dužnost direktora ustanove, nema pet godina rada sa visokim obrazovanjem, što je uslov da neko može da obavlja funkciju direktora, odnosno v. d. direktora, naveo je LAF u saopštenju.

Oni dalje kažu „takođe da član 60. Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, koji se primenjuje na „Pčelicu“, predviđa da direktora ustanove bira Upravni odbor, iz redova kandidata koji su učestvovali na javnom konkursu, a da se procedura okončava kada ministar prosvete da saglasnost na takav izbor. Rok u kojem ministar može odbiti saglasnost je 30 dana od dana dostavljanja odluke Upravnog odbora.

Prema navodima medija, Upravni odbor „Pčelice“ je 7. februara 2017. godine doneo odluku o izboru Jonića, iako su Agencija za borbu protiv korupcije, LAF i Komisija Skupštine grada za praćenje primene Etičkog kodeksa o ponašanju javnih funkcionera predhodno zatražili njegovo razrešenje zbog kršenja ili sumnje u nepoštovanje antikorupcijskih, finansijskih i drugih propisa. Pčelica brine o 6.000 dece u 24 vrtića na teritoriji grada, a u kojoj je zaposleno više od 900 radnika. Institut javnog konkursa ne sme biti „namešteni“ mehanizam za partijski izbor direktora, a partijska knjižica ne bi smela potirati njihovu nedostojnost ili nekompetentnost, navode iz LAF-a.

Podsećaju da su nadležni organi, tela ili deo javnosti već reagovali na izbore direktora niškog Narodnog pozorišta, Gradske toplane, JKP Naissus, Studentskog kulturnog centra i Narodne biblioteke, kao i Zavoda za transfuziju krvi, koji su označavani kao sporni, ali da su svi oni nesmetano nastavljali da obavljaju funkcije.

gradjanin.rs

4 Comments

  1. Kako može biti direktor neko ko ne ispunjava osnovne uslove da bude na tom položaju? Mihajlo Marković nema kvalifikacije za obavljanje te dužnosti ali pošto je politički podoban partija je njega postavila na to mesto. Ako ima pravde u državi on ne sme biti na toj poziciji.

  2. Velika hobotnica se spustila na pleca napacenog naroda kojoj svakodnevno izrastaju novi „pipci“. Hobotnica se nece onesposobiti tako sto ce seci njeni pipci. Zna se gde je „mozak“ hobotnice…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *