Lapčević: Ima sumnji da je tender od 17 miliona evra za niški KC – namešten?

Demokratska stranka Srbije od ministra zdravlja traži da poništi tender za nabavku opreme za Klinički centar u Nišu, vredan oko 17 miliona evra. Reč je o nabavci opreme za novi Klinički centar koji se gradi pored starog. javnu nabavku je po zakonu raspisalo Ministarstvo zdravlja.

Lapčević:: Ne postoji firma koja na proizvodnoj lepezi ima 114 proizvoda – od kreveta do medicinskih aparata

U današnjem saopštenju ta stranka tvrdi da je tender namešten za unapred dogovorenog ponuđača, a oprema koja se kupuje tehnološki zastarela.

DSS navodi da je raspisanim tenderom utvrđeno da se 114 potpuno raznorodnih stavki nabavlja u jednoj partiji i to kao celina.

Milan Lapčević, narodni poslanik iz Niša iz redova DSS rekao je „Građaninu“ da u svetu ne postoji firma koja ima toliko široku proivodnu lepezu da bi proizvodila od softvera, preko medicinskih aparata do kreveta.

Od jednog ponuđača zahteva se da ponudi „u paketu“ CT skenere, krevete, rendgenske aparate, stolice, uređaj za magnetnu rezonancu, stolove za hranjenje pacijenata, ormane, čak bolnički informacioni sistem i još preko stotinu različitih stavki. To se izdaleka vidi da postoji sumnja u malverzaciju i zato tražimo da se zaustavi i da se po zakonu nabave sve potrebne stavke. To je zato i što je reč o 17 miliona evra što predstavlja, zaista jednu od najvećih nabavki u zemlji. Ako je4 donet zakon protiv korupcije, trebalo bi prvo da počnu od sebe – kaže Lapčević.

DSS podseća da Zakon o javnim nabavkama predviđa da se u ovakvim slučajevima nabavka obavlja vrši po partijama, upravo da bi se smanjila mogućnost korupcije.

Valjanu i potpunu ponudu u predviđenom roku može da pripremi, samo neko ko je unapred odabran i upoznat sa vrstama, specifikacijama, količinama dobara koja se nabavljaju i drugim elementima tendera. To je, kaže se u saopštenju, austrijska firma „Odelga“, potvrđuje Lapčević

Specifikacija opreme ukazuje da se nabavlja tehnologija koja za savremenom zaostaje i 15 godina, navodi DSS i od ministra zdravlja Zlatibora Lončara traži da poništi tender, a da, kako kažu, tim poštenih stručnjaka utvrdi realne kliničke potrebe.

M.S.

1 Comment

  1. Mislite da se neko sekira za Niš. Pa pitajte nekog od uvaženih Profesora Niške Opšte bolnice da li zna bilo šta o novom KC , rasporedu prostorija, ko gde prelazi i koja klinika uopšte prelazi, koju opremu dobije i ko je to naručio, kakav kadar se tamo očekuje,šta će biti sa onima koji ostju u starim zgradama sa nikakvom opremom itd….

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *