Lokalni funkcioneri ignorišu borbu protiv korupcije

Lokalni antikorucijski forum Niš (LAF) upozorio je danas najznačajnije gradske institucije da izvestan broj gradskih funkcionera ne poštuje Lokalni plan za borbu protiv korupcije, koji predstavlja strateški i ključni antikorupcijski dokument grada Niša.

Skupstina grada Nisa
Skupština grada Niša

LAF je u tom dopisu, upućenom predsedniku Skupštine grada, gradonačelniku, zameniku gradonačelnika i Gradskom veću, zatražio da u okviru svojih nadležnosti donesu odluke, odnosno preduzmu odgovarajuće mere kako bi se ozbedilo poštovanje Lokalnog plana, koji je Skupština grada usvojila 2011. godine. Upozorenje je prosleđeno i Agenciji za borbu protiv korupcije.

– LAF je, takođe, danas uputio predstavke skupštinskoj Komisiji za praćenje primene Etičkog kodeksa ponašanja funkcionera lokalne samouprave protiv načelnice gradske Uprave za obrazovanje Jelice Velaje i direktora „Pčelice“ Zorana Jonića zbog neodazivanja na antikorupcijski dijalog posvećen ovoj predškolskoj ustanovi, koji je održan krajem prošle sedmice. Antikorupcijski dijalog je jedna od mera u Lokalnom planu. Uprkos neopravdanom odustvu ovih funkcionera, javna debata posvećena situaciji u „Pčelici“ ipak je održana, a predstavnici sindikata „Nezavisnost“, koji su se uredno odazvali pozivu za učešće, izneli su niz optužbi na adresu direktora Pčelice. U cilju provere njihovih optužbi i utvrđivanja eventualne odgovornosti nadležnih, LAF će se pored ostalog obratiti Agenciji za borbu protiv korupcije, a reagovaće i na druge načine u slučaju sumnje u nepoštovanja zakona-kaže Valentina Krstić, koordinatorka LAF-a.

laf Nis
LAF Niš

Podsećamo da je ignorisanje ovog dijaloga samo poslednji od primera nepoštovanja ili olakog tretiranja mera u Lokalnom planu. Predhodno je Stručna komisija za ocenu projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja u Nišu u 2015. godini odbila zahtev LAF-a da se u njen sastav uvrsti građanski posmatrač, koji takođe predstavlja meru iz Lokalnog plana. LAF se žalio na takvu odluku nadležnom načelniku gradske Uprave za kulturu, ali on ni posle mesec dana nije odgovorio na žalbu.Još ranije značajan broj funkcionera Niša nije odgovorio na upitnike o eventualnoj kumulaciji funkcija, prosleđenih u okviru projekta „Gradovi protiv kumulacije funkcija“, kojim je realizovana još jedna mera iz Lokalnog plana, pod nazivom „karta interesa“. Među onima koji su ignorisali ovu meru su i najznačajniji lokalni i republički funkcioneri sa teritorije grada Niša-saopštava LAF.

Ova organizacija saopštava da je takvo ignorisanje Lokalnog plana za borbu protiv korupcije od strane nosilaca javnih funkcija krajnje nedopustivo.

– Grad Niš je jedan od malobrojnih gradova u Srbiji koji ima ovakav antikorupcijski dokument, a koji će ostale lokalne samouprave u Srbiji tek morati da donesu. Uprkos tome što Lokalni plan ne predstavlja pravni akt koji sadrži sankcije za nepoštovanje njegovih mera i aktivnosti, on nije papir „koji trpi sve“ i nikoga ne obavezuje. Poštovanje takvog dokumenta predstavlja javni interes, a funkcioneri imaju i obavezu i odgovornost da takav interes poštuju – zaključuje Krstićeva.

Gradjanin.rs

1 Comment

  1. LAF, ja im vise neverujem iz prostog razloga sto sam im se obratio za pomoc i nakon sastanka sa jednom gospodjom inace aktivistom LAF-a i dostavljenog dopisa u kome sam opisao kompletne ucene od strane pojedinih rukovodioca Sekretarijata za planiranje kao i jedne nacelnice (ime poznato LAF-u)jedne gradske opstine. Nakon toga doticna gospodja iz LAF-a vise ne odgovara na moje telefonske pozive iako mi je obecala da ce preduzeti neophodne radnje u cilju dokazivanja istog.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *