Lozni kalem u Niškoj Banji ne sme da postane industrijska zona

Piše: Jovan Jovanović
Piše: Jovan Jovanović, predsednik Centra za zaštitu potrošača „Forum“

U slobodnoj enciklopediji Wikipedia piše: „Niška Banja je jedna od najpoznatijih centara zdravstvenog turizma u Srbiji i to je najpoznatija banja u Srbiji posle Vrnjačke Banje i Sokobanje. U Niškoj Banji postoji nekoliko hotela: Partizan, Radon, Srbija, Ozren i Terme. … Niška Banja se nalazi u podnožju Suve planine i prvi put se spominje pre mnogo vekova, 448 godine u antičkim ostacima (terme – javna kupatila) u rano vizantijskom periodu. Sveti Prust je 1768. godine zabeležio da je kupatilo na otvorenom u Niškoj Banji bilo kao kupatilo u Budimu“…

Čitajući ovaj tekst, teško da možete da shvatite da je reč o gradskoj opštini Niška Banja.

Hotel Srbija ne postoji, a Partizan i Ozren su zatvoreni.

Upoređivanje sa Vrnjačkom Banjom i Sokobanjom nije uopšte moguće, a da ne govorimo o banjama u Budimpešti.
Urbanističkim planom je na teritoriji Niške Banje, prostor pod nazivom „Lozni kalem“ definisan kao zona odmora i rekreacije, gde su planirani sadržaji koji bi upotpunili ambijent zdravstvenog turizma.

Već više godina se priča o izgradnju akva parka na tom prostoru, kao i drugih prigodnih sadržaja, ali sve je to i dalje još uvek samo priča.

U međuvremnu su akva parkovi izgrađeni gotovo u svim banjskim centrima u Srbiji, što je doprinelo uvećanju broja poseta i do 30%.

Najzad, i gradska opština Niška Banja pokreće prave aktivnosti za svoj razvoj.

O prvim koracima za razvoj gradske opštine Niška Banja izvestio je portal „Poslovno jutro„ dana 16.10.2016. godine u tekstu pod naslovom „Počelo uređenje industrijske zone u Niškoj Banji„. Dalje u tekstu piše: „Državni sekretar Ministarstva privrede Republike Srbije Dragan Stevanović prisustvovao je danas početku radova na izgradnji industrijske zone Lozni kalem u Niškoj Banji„.

Iako je rukovodstvo Niške Banje više puta tražilo da Niška Banja dobije status banje, ovim postupkom su zatvorena vrata takvom zahtevu!?

Niška_BanjaZaprepašćen činjenicom da se zona odmora i rekreacije grada Niša pretvara u Industrijsku zonu a samim tim i Niška Banja, pozvao sam predsednika gradske poštine Niška Banja i pitao ga da li je moguće da se u banji pravi Industrijska zona, odnosno da se Lozni kalem pretvara u industrijsku zonu.

Njegov odgovor je bio da se ne radi o Loznom kalemu, već o kompleksu koji je daleko od Niške Banje, prema naselju Nikola Tesla, a da je i fabrika „Nisal“ blizu Niške Banje, pa može i na ovoj lokaciji da bude neka fabrika.

I dok se u svetu, zatvaraju termo elektrane i rudnici, mi ćemo izgradnju nove fabrike van industrijske zone da pravdamo postojanjem neke druge fabrike, a nismo ni pomislili da tražimo stalnu kontrolu i zabranu emitovanja štetnih gasova od strane postojeće fabrike.

Uvidom u plansku dokumentaciju pod nazivom Nacrt prvih izmena i dopuna plana generalne regulacije područja gradske opštine Niška Banja – prva faza, ustanovio sam da na prvoj strani piše: „Plan se izrađuje za lokalitet Loznog kalema„, i dalje: „Izmena se odnosi na promenu namene: „Poslovno-trgovinski kompleks – prelazi u Poslovno – proizvodno – trgovinski kompleks“, što znači da tvrdnja predsednika GO Niška Banja nije tačna.

Iako se Srbija, Sporazumom o klimi u Parizu obavezala na smanjenje emitovanja štetnih gasova, mi umesto da gradimo zeleni pojas između industrijske zone i zone odmora i rekreacije, prenosimo industrijsku zonu u zonu odmora i rekreacije, čime širimo prostor zagađenja štetnim gasovima.

I dok se Srbija priprema za otvaranje Poglavlja 27 – Životna sredina, čija su osnovna načela: predostrožnost, prevencija, suzbijanje zagađenja na samom izvoru i princip „zagađivač plaća“, a jedno od osnovnih prava potrošača je pravo na zdravu životnu sredinu, mi u Niškoj Banji – jednom od najpoznatijih centara zdravstvenog turizma u Srbiji, planiramo izgradnju industrijske zone, čime dokazujemo da ne poštujemo osnovne principe zaštite životne sredine i unosmo sumnju u iskrene namere ulaska Srbije u članstvo Evropske unije.

1 Comment

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *