„Lubarda – Jedna priča“ u Galeriji savremene likovne umetnosti u Nišu

Otvaranje izložbe „Lubarda, jedna priča“ je u četvrtak 13. oktobra u 19 sati, a izložba će biti otvorena u paviljonu u Niškoj tvrđavi do 10. novembra. 

Galerija savremene likovne umetnosti Niš ovu izložbu realizuje u saradnji sa Medija centrom Odbrana, Kućom legata i Muzejom Jugoslavije. Postavka obuhvata 29 slika i crteža Petra Lubarde nastalih u periodu od tridesetih do sedamdesetih godina dvadesetog veka i arhivsku foto – građu.

Ovom izložbom autorskog tima – kustoskinje Dina Pavić, Ana Panić i Jelena Knežević, nastavlja se tradicija predstavljanja istaknutih likovnih stvaralaca dvadesetog veka. Neposredan povod je i obeležavanje 115 godina od rođenja Petra Lubarde. 

Petar Lubarda je bio jedan od najvećih jugoslovenskih i srpskih slikara 20. veka. Izgradio je karakterističan realistički izraz otkriven domaćoj publici na samostalnim izložbama u Beogradu. Bio je zapažen i na evropskoj i svetskoj sceni, gde je nagrađivan međunarodnim priznanjima u Parizu, Hagu, Sao Paolu, Tokiju, Njujorku, Kalkuti, Beču i mnogim drugim.

Gradjanin.RS

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *