Mala i srednja preduzeća preporod za opštinu Pantelej posle pandemije Kovid 19

Privreda razuđene opštine Pantelej je nakon proglašenja epidemije Kovid 19 u ozbiljnim teškoćama. Ono što je osnovno, a što u razgovoru s Pantelejcima se može čuti, problem zapošljavanja ide vrlo sporo.

Privredne organizacije na području Opštine nalaze se u ozbiljnim teškoćama. Do oživljavanja privrede u sadašnjim uslovima može doći, pre svega, kroz razvoj malih i srednjih preduzeća koja, u sadašnjim uslovima, mogu biti najvitalniji deo privrednog organizma, pokretač razvoja i brana siromaštvu. Privatni biznis “jača“ i udaljavajući se od “sive ekonomije“ uključuje se u legalne tokove pa se u njegovo jačanje uključuje i lokalna samouprava. Кoncepcija razvoja opštine Pantelej bazirana je na klasterskom organizovanju u oblasti industrije, poljoprivrede i turizma. sa takvim planom, mnogo više ljudi će naći posao u struci, navodi se na sajtu ove opštine.

Gradskoj opštini Pantelej pripada 12 brdsko – planinskih sela sa blizu 3.500 domaćinstava.

Stanovništvo se bavi ratarstvom, voćarstvom, vinogradarstvom i stočarstvom. Iako su zemljište,klima i geografski položaj veoma povoljni za razvoj poljoprivrede, u poslednjim decenijama ona zamire. Sve je više neobrađenih njiva, a značajno je smanjen i stočni fond. Stručni timovi gradske opštine Pantelej pripremaju više programa kojima će se stvoriti mogućnost da poljoprivreda postane isplativa delatnost. Programima se predlažu rešenja za ukrupnjavanje parcela, regulisanje svojinskih odnosa, uređivanje seoskih puteva i rešavanje drugih problema sa kojima su danas suočena sela. Kod nas se sve čini da se mere aktivnog razvoja uposlenosti građana poboljšaju – navode iz opštine Pantelej.

U planu je i pružanje stručne pomoći poljoprivrednicima, davanje informacija o konkursima za programe podsticajnih sredstava, pružanje predloga za način kreditiranja i informisanje o propisima iz ove oblasti.

gradjanin.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *