Marinković (SPAS): Teško je vreme, moramo pobediti virus – Biće prljave kampanje, ali očekujem uspeh

Nikola Marinković, predsednik Gradskog odbora SPAS-a, stranke na čijem je čelu proslavljeni vaterpolisata Aleksandar Šapić druga je stranka koja je uspela da preda listu za Skupštinu grada Niša što se početkom marta smatralo velikim uspehom, a s obzirom da starije stranke to nisu uspele.

Nikola Marinković prilikom predaje liste za odbornike Skupštine grada Niša

Kako gledate na situaciju u zemlji od pojave korona virusa, ima li politizacije?

Vreme je teško i potrebno je da svi građani shvate ozbiljnost ove situacije. Moramo biti odgovorni i složni kako bismo što pre pobedili ovu pošast. Što se tiče politizacije smatram da je ima poprilično, ali u koliko bih sada detaljnije govorio ko i na koji način to radi, ne bih se mnogo razlikovao od njih. Svako ko želi da iz ove situacije izvuče neku političku korist ne drži se osnovnih moralnih i ljudskih načela. Ja samo molim sve na javnoj sceni u Gradu i Republici da se uzdrže politizacije koja se manifestuje analizom statističkih podataka pre svega iz poštovanja prema ožalošćenim porodicama jer u ovom trenutku njima statistika ništa ne znači, za te porodice potpuno je irelevantna svaka statistika, i ne smemo da dozvolimo da ova nesreća postane orudje za politička prepucavanja jer time našim ožalošćenim sugradjanima umesto utehe pružamo dodatan bol.

Da li ste aktivni tokom ove pauze nastale usled vanrednog stanja?

Političkih aktivnosti nemamo. Naši članovi volonterski pomažu starijim ljudima u krajevima u kojima stanuju ali nismo želeli da to promovišemo i na taj način se politički reklamiramo. Aktivni smo na društvenim mrežama uz apolitični sadržaj. I tako ćemo nastaviti do završetka vanrednog stanje iz poštovanja prema svima koji se bore protiv ove bolesti.

Koje su osnovne političke vrednosti i programska načela koje zastupa SPAS u Nišu i Vi lično kao kandidat za Gradonačelnika?

Pa naše osnovne vrednosti u politici su pragmatizam, otvorenost prema realnom načinu sagledavanja budućnosti što podrazumeva da kada imate problem, treba dobro razmisliti o svom stanovištu u odnosu na konkretan problem i treba odmah pristupiti rešavanju a ne samo analizirati ili kukati i kriti se na lokalnom nivou iza raznih ideologija. Jer ti ideološki pogledi na lokalne probleme, što često rade mnogi naši lokalni političari su jako loši i pogrešni.
Naprosto lokalne probleme nije moguće definisati tvorevinom misli, jer to uvek predstavlja iskrivljeni pogled na konkretan problem i uopšte na lokalni svet. Lokalne probleme tako možete sagledavati samo ako ste teoretičar, a ako ste praktičar onda im pristupate mnogo drugačije i direktnije.

I mi u ovoj kampanji koja je trenutno zamrznuta pristupamo svakom aktuelnom problemu u našem Gradu veoma oprezno, svesni da o mnogim problemima sa ove pozicije nemamo dovoljno relevantnih informacija potrebnih za kompletno sagledavanje tih problema, i zato nastupamo bez bombastičnih obećanja sa željom da nakon ovih izbora dodjemo u poziciju da budemo na izvoru svih informacija potrebnih za sagledavanje svakog problema a to je Skupština Grada i da budemo u mogućnosti da kroz institucije ponudimo konkretna rešenja.

Da li to znači da SPAS ne zastupa nijednu od poznatih ideologija?

Zanimljivo mi je kada čujem kako su na lokalnom nivou ljudi i dalje obuzeti raznim ideološkim pogledima, ne shvatajući da su pritom sve ideologije nastale na promovisanju raznih vrednosti. Sve su ideologije na početku bile sklop vrednosti, a onda su došli teoretičari i od tih vrednosti napravili razne konstrukcije. I kada krenete u detaljnu analizu svih ideologija, pogledate šta se nalazi u njihovoj osnovi,šta je njihova suština i shvatite da se u osnovi nalaze jednostavne vrednosti. Ne morate da budete ideolog da bi ste uvažavali ili razvijali neke od tih vrednosti. Na lokalnom nivou mi smatramo da je od ideoloških ubedjenja mnogo važnija svakodnevna koncentracija pri rešavanju konkretnih problema.

Da li očekujete prvljavu kampanju?

Očekujem naravno, ali ja se neću služiti time. Nikada to nije bila ni moja, ni opcija političke stranke koju ja predstavljam. Smatram da to nije vredno.

U kojim opštinama će spas u Nišu izaći na izbore?

Srpski patriotski savez će u Nišu izaći na svim opštinama sem u Niškoj Banji. Medijana,Palilula,Pantelej,Crveni Krst pod jedinstvenim nazivom liste Pobeda za Niš.

Da li komunicirate sa političkim protivnicima iz vlasti ili opozicije?

Praktično ne komuniciram. Poznajem ih sve s naše političke scene ali nisam jedan od onih koji se redovno viđa i komunicira sa nekim iz drugih stranaka.

Kako је proteklo prikupljanje potpisa?

Veoma sam zadovoljan. Zvanično nam je proglešena izborna lista pod rednim brojem 2. Liste po gradskim opštinama su spremne ali se njihova predaja odlaže do ukidanja vanrednog stanja. Ponosan sam na svoj tim koji je vredno radio kako bismo postigli željene rezultate. Hvala i svim Nišlijama koju su nam pružili podršku i prepoznali potencijal naše nove, još uvek male političke organizacije

Kako će izgledati vaša kampanja,hocete li snimati spotove,stampati letke..?

Spotove klasične ne verujem. Video prezentacije verovatno. Postavljanje štandova, razgovor sa građanima, predstavljanje naših ideja. Takođe ćemo dosta biti aktivni na društvenim mrežama i to vidimo kao glavnu aktivnost u našoj kampanji

Poručite gradjanima Niša u ovim teskim vremenima?

Koristim ovu priliku da gradjanima Niša poručim da u ovim teskim trenucima ostanemo humani, strpljivi i pre svega tolerantni prema svojim najbližima, zelim svim ljudima dobro zdravlje u nadi da će ova pošast ubrzo proći.

Promo

1 Comment

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *