Medijana nabavlja najbolje scensko osvetljenje, ozvučenje i montažnu binu

Opština Medijana neće više morati da izdvaja novac za iznajmljivanje koncertne opreme za brojne manifestacije tokom godine jer nabavlja svoju.

Gradskoj opštini Medijana odobren je projekat „Poboljšanje nematerijalnog kulturnog nasleđa u pograničnom regionu“ (“Improvement of intangible cultural heritage in the cross border region”) u pozivu za prekograničnu saradnju sa Bugarskom (Interreg – IPA CBC Bulgaria-Serbia). Medijana je u ovom projektu vodeći partner, a Opštinsko dramsko pozorište „Dragomir Asenov“ iz Montane, drugi partner.

U Gradskoj opštini Medijana održan je prvi radni sastanak kojem su prisustvovali članovi tima na navedenom projektu iz ove opštine i delegacija Montane na čelu sa gradonačelnikom Montane, Zlatkom Živkovim.

Projekat je usmeren na poboljšanje i promociju kulturne i turističke razmene, obogaćivanje kulturnog kalendara i prenose događaja u realnom vremenu.

Partneri će tokom realizacije projekta nabaviti scensku opremu (ozvučenje, osvetljenje, video snimanje i prenos) a pozorište „Dragomir Asenov“ i montažnu binu, što će po završetku projekta omogućiti organizaciju zajedničkih kulturno-umetničkih događaja u narednih 5 godina.

Predviđene su tri faze projekta – Nabavka opreme za poboljšanje turističke privlačnosti Montane i Medijane, Izrada zajedničke strategije za promociju turizma, kulturnu razmenu i onlajn kulturni kalendar, Internet kampanja za privlačenje turista i Organizacija kulturnih događaja.

Oba partnera i sada organizuju različite kulturno-umetničke predstave ali sa skromnim mogućnostima za prikazivanje na otvorenoj sceni. Pozorište „Dragomir Asenov“ nastupa na trgu a opština Medijana organizuje događaje na skromnoj bini u parku „Svetog Save“. Ozvučenje i osvetljenje se iznajmljuje što povećava troškove i smanjuje broj organizovanih događaja.

Vrednost projekta je 572 686 evra, udeo GO Medijana je 269 000 od čega nepovratna sredstva u iznosu od 40 000 evra, ostatak finansira Evropska Unija. Aktivnosti će uključiti preko 700.000 građana regiona Montana i Nišavskog regiona. Projekat traje 18 meseci. Ugovor potpisan 22.11.2016. Od oko 380 prijavljenih projekta za finansiranje je prihvaćeno 36. Naš projekat rangiran je kao treći, saopštavaju iz Medijane.

Naime, GO Medijana sarađuje sa privredom, udruženjima, kulturno-umetničkim društvima, u svoje aktivnosti uključuje talentovane mlade ljude,studente, učenike…Kroz modernizaciju ovog prostora stvaramo bolje uslove za prezentaciju kulturne, istorijske i celokupne turističke baštine Grada Niša, a pošto je reč o prekograničnoj saradnji i cele Srbije.

Smatramo ovaj posao vrlo važnim zarad svih građana koji kao svoje mesto privređivanja, okupljanja, življenja pa i gostovanja vide na teritoriji najveće niške opštine. Kulturni turizam podstiče ekonomski razvoj, pa posredno utiče na porast prometa uslužnih delatnosti, podstiče zanatstvo i industriju, ostvaruje međunarodnu promociju društva i kulture regiona. Povećanje turističke atraktivnosti dovešće do novih turističkih proizvoda u pograničnom regionu i pomoći razvoju novih i jačanju starih ugostiteljskih, turističkih i trgovinskih preduzeća. Privlačenje turista direktno će uticati na ekonomsko stanje, porast zapošljavanja i razvoj malih i srednjih preduzeća.

gradjanin.rs

3 Comments

  1. A kako bi bilo da proverite kako u GO Medijana odbornik moze da obavlja posao koordinatora za projekte koga imenuje Vece?
    To je sukob interesa, nemoze odbornik – zakonodavna vlast da od strane izvrsne vlasti bude imanovan za izvrsnu vlast, da prima pare…

  2. Kako su se samo setili, pa onda opstina mora da zaposli jedno 10 do 15 ljudi koji ce odrzavati i raditi sa binom i video opremom, snimatelji, tonci, i ostatak blizak partiji. Ustede, ne da nece biti nego ce buti skuplje nego da su 12 puta godisnje placali iznajmljivanje. To je profesionalna oprema, koja zahteva ljude koji ce znati kako se sa tim radi, a ovi koji ce raditi skasace je za cirka 3 godine.Eeehhh

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *