Medoševčani nisu za grupisanje kuća Roma u naselju

Inicijativni odbor građanske inicijative Medoševac, formiran u vezi projekta “Održivi model za rešavanje neuslovnih romskih naselja” oglasio se zvaničnim saopštenjem u kome se navodi da nisu protiv izgradnje kuća za Rome u ovom naselju već protiv načina na koji će se izvesti ovaj projekat.

arhivski snimak: Medoševčani na dočeku tenisera Novaka Đokovića

Oni navode da će inicijativu proslediti gradonačelniku i svim nadležnim institucijama kojih se tiče ovo pitanje.

Građani Medoševca nisu i nikad neće biti protiv rešavanja stambenog pitanja najugroženijih porodica pripadnika bilo koje nacionalnosti pa i romske, već su protiv realizacije projekta na ovakav način. U cilju navodnog unapređenja uslova stanovanja romskih porodica, planira se izgradnja 25 kuća sa 50 porodica (a u skici projekta 32 kuce sa 64 porodice) na jednom mestu po obodu naselja Ciganska mahala sa Stocnim trgom i Jevrejskim grobljem gde već žive Romi u teškim i nehigijenskim uslovima. Smatramo da realizacija ovog projekta neće voditi njihovoj inkluziji i poboljšanju životnih navika vec jos većoj getoizaciji. Zapravo, neće doci do mešanja romske populacije sa većinskim domicilnim srpskim stanovništvom, saopštio je ovaj inicijativni odbor.

Skica (klik za uvećanje)

U dopisu medijima se još kaže da se „mestani Medoševca uključuju u rešavanje ovog problema sa prisutnim strahom da će, kao i do sada, proširenje teritorije naseljene isključivo romskom populacijom koristiti ekstremni pripadnici za svoje kriminalno delovanje kroz fizičko nasilje, krađe i ostale kriminalne radnje kojih je u proteklom periodu bilo zaista mnogo u navedenom romskom naselju, ulici Ivana Milutinovica i u naselju Medoševac.

Mi ostajemo pri svom predlogu “Po 5 kuća u 5 opština” koji smo pokrenuli još pre godinu dana kada smo zatražili izjanjenje gradske vlasti ali do danas nismo dobili trazeno objasnjenje, a koje su po Statutu gradskih opstina bili u obavezi da nam dostave. Navedeni predlog smatramo dobrim i konstruktivnim a njime bi se ublažili i eventualni gore navedeni problemi, a ne bi se ugrozio ni dolazak investitora u buduću industrijsku zonu duž ulice Ivana Milutinovica koji bi se doveo u pitanje daljom eskalacijom kriminala izazvanog ovakvim rešavanjem stambenog pitanja socijalno ugroženih romskih porodica, navode meštani Medoševca.

Oni kažu da pri izradi projekta nisu konsultovani ni meštani Medoševca ni pripadnici romske manjine.

M.S.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *