Meštanima Oreovca potrebna pomoć da završe izgradnju crkve u svom selu

Crkva svetog Jovana Krstitelja gradi se u selu Oreovac, na oko 18km od Niša u Gradskoj opštini Pantelej. Gradnja crkve pokrenutа je na inicijativu doktorke Marine Vasiljević i meštana sela. Izgradnja je započeta još novembra 2009. godine polaganjem kamena temeljca i njegovim osvećenjem, na mestu na kome je takva crkva postojala u davna vremena. Temelje crkve osvetio je tadašnji episkop niški, blaženopočivši patrijarh srpski g. Irinej u prisustvu brojnih meštana Oreovca i okolnih sela.

Velika pomoć oko izgradnje crkve doktorki Marini stigla je od meštanina sela Branivoja Radenkovića, koji danas vodi crkveni odbor za izgradnju crkve Roždestva Svetog Jovana u Oreovcu.

Prostor za crkvu, tačnije zemljište donirala je porodica Bogosavljević, a izgradnju temelja i deo opeke donirala je dr Marina Vasiljević. Arhitektonski projekat crkve donirala je arhitekta Sanja Stevanović, a statiku je razradila Mirjana Simonović. Sredstva za preostalu opeku i radnu snagu donirali su meštani sela Oreovac i 2014. smo postavili krst“, priča Branivoj.

Danas je crkva pod krovom i sa unutrašnje strane je omalterisana. Sa spoljašnje strane fasada nije potpuno završena i ima još mnogo toga da se uradi.

Ove godine sam sakupljao priloge od naroda i donatora tako da sam podigao pre mesec dana zvonaru i podignuto je zvono. Samo zvonara sa građom i crepom, a bez zvona, koštala je 270.000 dinara. Zvonaru je pravio dobrovoljno majstor Cvetko iz Malče, koji dinara nije uzeo, a 16 dana je radio zvonaru od temelja do krova“, kaže Branivoj i ponosno dodaje da je zvono njegova lična donacija: „Ja sam donirao 1.650 evra za zvono koje sam kupio lično iz mog džepa. Zvono je teško 76 kg, donirao sam crkvi. Zvono sam nabavio u Milosavci kod Topole u livnici Krsmanović“.

Branivoj kaže da u zadnje vreme jako teško ide prikupljanje priloga za završetak crkve, a procena je da za samu crkvu treba još oko 150.000 dinara da bi se završila spoljna fasada.

Ja idem kroz selo, jedan da hiljadu dinara, jedan petsto dinara. Ja se ovde snalazim i uvek nađemo majstore koji pomognu i ne naplate radove oko crkve.Ostaje da se završi delimično nedovršena crkvena fasada spolja i ostaje neizgrađen prateći objekat, letnjikovac“.

Pored same crkve u planu je da se podigne manji letnjikovac za čije je postavljanje prošle godine urađen temelj koji je finansiran od donacija u selu sa 98.000 dinara.

Potrebno je još mnogo. Crkva treba da se oslika, a koliko je do sada koštala izgradnja, toliko košta i oslikavanje. Nadam se da ćemo završiti crkvu, a naredne generacije neka je oslikaju“, poručuje Branivoj.

U ovom poduhvatu Odbor za izgradnju crkve Roždestva Svetog Jovana u Oreovcu ima svesrdnu pomoć i podršku Gradske opštine Pantelej iz čijeg je budžeta ove godine izdvojeno 100.000 dinara.

Narod je dao koliko ima. Ako bi opština htela da pomogne za godinu dana bi sve bilo gotovo“, zaključuje Branivoj.

Meštani Oreovca i dalje čekaju završetak izgradnje crkve. Želja za ovim objektom postoji vekovima, jer od 13. veka do danas selo nije imalo crkvu.

U crkvi su za sada postavljene uramljene ikone na zidu. Imamo oko 50 ikona, koje je poklonila gospođa Marina. Za sada se služba u crkvi održava kad ljudi donesu kolač da se iseče za slavu, ali prava crkvena služba nije počela. U crkvi se proslavlja 7. jula i seoska slava Ivanjdan, rođenje Svetog Jovana Krstitelja“.

Nova crkva u selu se gradi pomoću donacija i dobrovoljnih priloga donatora i meštana sela. Svi koji žele mogu pomoći inicijativu meštana ovog sela da izgrade crkvu. Najbolji način je da kontaktirate Branivoja Radenkovića, predsednika crkvenog odbora za izgradnju crkve Roždestva Svetog Jovana preko paroha malčanske parohije ili naše redakcije.

Gradjanin.RS / D.I.

Medijski sadržaj sufinansiran sredstvima za javno informisanja Gradske opštine Pantelej

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *