Mihajlović: Koncesija beogradskog ne ograničava razvoj niškog aerodroma

Razvoj aerodroma „Konstantin Veliki“ nije ograničen koncesijom za aerodrom „Nikola Tesla“, niti se on uopšte pominje u koncesionom ugovoru, u šta će javnost moći i da se uveri kad ugovor bude objavljen, nakon izvršene primopredaje, izjavila je potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović.

snimak s jedne od poseta Mihajlovićeve niškom aerodromu

Ona je u svom sapštenju od pre dva dana podsetila „da je nekoliko puta jasno ukazala da je politika Vlade Srbije da svaki aerodrom u Republici Srbiji može i treba da se razvija koliko god tržišni, i samo tržišni uslovi to dozvoljavaju.

Radi istinitog informisanja javnosti, dužna sam da reagujem na tvrdnje iznete u tekstu „Država Srbija zvanično potvrdila – aerodrom ‘Konstantin Veliki’ ograničen na milion putnika sve do trenutka kad Nikola Tesla ne bude dosegao 12 miliona putnika“, koji je objavljen na portalu Tangosix.rs – navodi se u saopšenju kabineta Mihajlovićeve.

Mihajlovićeva je podvukla u svom javnom proglasu „da kada govorimo o koncesiji aerodroma „Nikola Tesla“, treba znati da na osnovu Zakona o privatno-javnom partnerstvu i koncesijama, koncesionar aerodroma „Nikola Tesla“, kompanija „Vinci Aiports Serbia“, snosi operativne i komercijalne rizike u izvršenju koncesionih aktivnosti, uključujući i rizike vezane za prihode, u skladu sa odredbama Ugovora o koncesiji.

Sa stanovišta Ugovora o koncesiji aerodroma „Nikola Tesla“, potreba „za konsultacijama“ sa koncesionarom postoji samo i isključivo u periodu dok Aerodrom „Nikola Tesla“ ne dostigne 12 miliona putnika godišnje i ukoliko bilo koji drugi aerodrom koji se nalazi u radijusu od 150 do 230 kilometara usluži više od milion putnika godišnje. Ali ono što je od suštinske važnosti je da oba ova uslova moraju biti istovremeno ispunjena – ističe se u saopštenju.

U ovom trenutku, kako je ona rekla, glavno ograničenje za razvoj Aerodroma „Konstantin Veliki“ kao i u slučaju svih drugih aerodroma u Srbiji, jeste nedovoljno investiranje. Namera Vlade Srbije je da ubrzano investira u poboljšanje infrastrukture niškog aerodroma, kako bi bio konkurentan ostalim aerodromima u okruženju. Prelazak upravljanja sa Grada Niša na Vladu Srbije motivisan je upravo otklanjanjem ove ključne prepreke budućem razvoju „Konstantina Velikog“.

gradjanin.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *