Milić i niška Klinika za kardiohirurgiju redovne mete: Neće da me izbace samo sa fakulteta već i iz Niša

Iako je komisija za pisanje referata koju je odredio Senat Univerziteta u Nišu, sredinom februara dala službama Medicinskog fakulteta pozitivno mišljenje za izbor Dragana Milića u zvanje redovnog profesora, sada je u planu sednica Katedre za hirurgiju koja, kako kaže Milić, treba protivzakonito da odredi novu komisiju jer je ova sadašnja dala pozitivno mišljenje.

U komisiji za pisanje referata bili su doktori Miloš Velinović, Nebojša Stojanovića i Saša Milenković i svi oni dali su pozitivno mišljenje. Iako je dekanica Medicinskog fakulteta u Nišu bila u obavezi po zakonu da stavi izveštaj na uvid javnosti u roku od 5 dana, prema rečima Milića, ona to nije učinila.

„Cilj je da 10.4.2024. ostanem bez zvanja i posla na Medicinskom fakultetu kako bi po Zakonu naša Klinika za kardiohirurgiju izgubila status Klinike jer nema nastavnike u svojim redovima. Pošto plan o prestanku rada klinike zbog nedostatka reagenasa nije uspeo jer treba da stignu do kraja ove nedelje, kreće se u plan B da profesor sa 3 specijalizacije ostane bez posla i mogućnosti da uči studente i mlade lekare. „Dobronamerni“ su danas poručili da neće da me izbace samo sa fakulteta već da će me izbaciti i iz Niša, ali Niš nije samo vaš grad. Pomalo je i moj“ – navodi Milić.

Napadi na nišku Kliniku za kardiohirurgiju u poslednjem periodu su veoma učestali. Sve prijave koje su podneli direktor UKC Niš dr Zoran Perišić i šef katedre UNO Hirurgija dr Miroslav Stojanović protiv  klinike za kardiohirurgiju za navodno neetično postupanje, odbačene su. Na to su se nadovezale anonimne krivične prijave u kojoj je klinika optužena da video nadzor na klinici, koji je deo projektne dokumentacije još iz vremena kada je zgrada klinike i otvorena, nije deo mreže video nadzora UKC Niš.

Kao poslednji u nizu udara na rad Klinike, Uprava UKC Niš ukinula je nabavku reagenasa za laboratoriju gde se rade testovi za hemostazu. Nakon 15 godina niška kardiohirurgija prinuđena je da zbog nedostatka reagenasa prekine sa radom kako ne bi ugrozila živote svojih bolesnika.

M.T.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *