Miodrag Stanković: Pare iz budžeta Grada koje se troše na kazne preusmeriti na besplatne udžbenike i vrtiće

Grad Niš godišnje plaća ogromne iznose po osnovu naknadu štete, dugova, ujeda pasa lutalica. Ukupna vrednost sporova, na osnovu predmeta Osnovnog suda u Nišu iznosi oko 260 miliona dinara. Od 2015. do sada stoji preko hiljadu nerešenih predmeta. 

Budžetom za 2023. godinu predviđeno je oko 102 miliona dinara za naknadu štete za povrede ili štetu nanetu od strane državnih organa. Za istu poziciju je u 2022. godini bilo predviđeno 75 miliona, u 2021. godini 57 miliona, a u 2020. godini 52 miliona dinara. Što znači da se taj iznos udvostručio u odnosu na period od pre tri godine“, rekao je Miodrag Stanković, odbornik skupštine grada Niša.

U proteklih 10 godina, budžet grada je isplatio milijardu dinara za ovu svrhu, što je moglo biti iskorišćeno na druge načine. Izgradnja azila za pse i mačke lutalice u Nišu je procenjena na oko 200 miliona dinara, ali aktuelna vlast je izbegava da to stavi na dnevni red. Ovo ukazuje na lošu organizaciju Gradske uprave i neefikasno korišćenje novca koji bi mogao biti usmeren na druge ciljeve

Tražio sam da se obezbedi 232 miliona dinara za kupovinu besplatnih udžbenika osnovcima, a toliko novca odlazi na kazne svake godine. Grad Beograd, od 1. septembra obezbediće besplatne udžbenike za svu beogradsku decu, koja pohađaju osnovne i srednje škole na teritoriji Beograda. Grad Beograd je obezbedio novac za svu predškolsku decu, koja će biti subvencionisana sa 100 odsto, nevezano od toga da li idu u državne ili privatne vrtiće. 

Zašto Niš ne bi po uzoru na Beograd obezbedio novac za te namene? Građani Niša nisu građani drugog reda“, dodao je Stanković. 

Stanković ističe da budžet našeg grada nije samo siromašan, već i nedovoljno usmeren na razvoj i socijalnu zaštitu. On navodi da je budžet tri puta manji od budžeta Novog Sada, a kategorije koje se odnose na socijalno ugrožene nisu adekvatno razvijene. Kako bi se omogućio veći stepen transparentnosti u trošenju javnog novca, građanima bi trebalo omogućiti praćenje svakog izdvajanja novca kroz aplikaciju za mobilne telefone.Stanković ukazuje na netransparentno i neodgovorno ponašanje vlasti tokom poslednjih deset godina, naglašavajući da građani imaju pravo da znaju kako se njihov novac troši, s obzirom na to da su oni ti koji ga izdvajaju, a budžet je namenjen za dobrobit svih Nišlija.

Gradjanin.RS

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *