Mladi inovatori iz Niša osvojili prvo mesto projektom koji sve naočare pretvara u pametni uređaj

Na „Galaksija kupu“ za mlade inovatore u Vršcu, koji za cilj ima popularizaciju informacionih tehnologija na praktičnim primerima, učenici ETŠ „Mija Stanimirović“ iz Niša, Nikola Ranđelović i Luka Rakić osvojili su prvo mesto sa projektom „Vision One“, gedžetom koji pretvara sve naočare u pametni uređaj.

Zadatak ovogodišnjeg takmičenja sastojao se u osmišljavanju uređaj koji će pronaći primenu u različitim sferama života, koristeći platformu za rad po izboru. Od ukupno 60 učenika, sa 24 rada iz 15 srednjih elektrotehničkih škola, vođeni mentorom Ivanom Miladinović, učenici ETŠ „Mija Stanimirović“ iz Niša osvojili su prvu nagradu.

„Napravili smo dodatak za naočare koji pretvara bilo koje naočare u pametne naočare, tako da praktično bilo ko može da ga koristi, bilo to naočare za sunce ili vid nije bitno.  Nama najviše znači to što imamo upis za fakultet bez prijemnog ispita“ – ističe Nikola Ranđelović.

Rešenje za praćenje broja štetočina u vinogradima, izviđački avion na daljinsko upravljanje, multifunkcionalna meteorološka stanica, solarni uređaj koji prati kretanje sunca i skladišti energiju samo su bili neki od projekata mladih inovatora.

Drugo mesto je osvojio rad „Macro KeyPad“ iz Elektrotehničke škole „Mihajlo Pupin“ iz Novog Sada. Njihov rad je makro programabilna tastatura, koja ubrzava rad na računaru.

Treće mesto pripalo je Školskom centru „NikolaTesla“ iz Vršca i to za „Daljinski sistem za kontrolu prikupljanja reciklažnog otpada“ autora Stefana Korice.

„Galaksija kup“ organizuju Zajednica elektrotehničkih škola Srbije, Školski Centar „Nikola Tesla“ i Nordeus Fondacija.

M.T.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *